Ustvarjeno dne
Pon, 22.8.2022 11:45
Britanski dnevni časopis The Guardian je na svoji spletni strani objavil članek o petih najboljših trajnostnih počitnicah v Evropi. Med državami se je znašla tudi Slovenija.

V Angliji so to poletje ustvarili novo kolesarsko pot Green Wellness. Kolesarska pot povezuje naravna zdravilišča in se začne v Ljubljani. 

Kje poteka kolesarska pot?

Prvi del poti se konča v srednjeveškem Kamniku, rdeče strešnem mestu gradov in samostanov s pogledom na gore, največjem slovenskem arboretumu in zdravilišču Term Snovik v gozdnati Tuhinjski dolini. Nadaljuje se proti severu, kjer se usmeri proti avstrijski meji, nato pa proti jugozahodu proti Hrvaški.

Trajnostno dopustovanje

Vsa letovišča ob progi so certificirana s strani Zelena Slovenija, ki spodbuja recikliranje, obnovljive vire energije, vožnjo brez avtomobila, lokalno pridelano hrano, naravne gradbene materiale in tako naprej. V zdraviliščih so na voljo bazeni s termalni vrelci, mineralne vode za pitje in wellness doživetja, ki vključujejo sol, savne, masažo in bose poti.

Kaj še lahko obiščejo?

Po poti lahko kolesarji obiščejo najstarejšo trto na svetu v Mariboru ali spijejo kristalni kozarec vode, bogate z magnezijem na Rogaški Slatini. Zmerna mediteranska klima Slovenije je za kolesarjenje popolna.

Wellness pot ima več spremljevalnih poti, vključno z zeleno gurmansko kolesarsko potjo, ki se začne z vožnjo z vlakom po bohinjski železnici pod Julijskimi Alpami ali tridnevno panonsko potjo skozi pomursko regijo. 

Starejše novice