STA
Ned, 17.7.2022 09:53
V Konzumu na Hrvaškem so začeli s prikazovanjem cen v kunah in evrih.

Vse etikete s cenami v več kot 600 trgovinah v državi bodo v trgovski verigi Konzum zamenjali do konca julija, so ta teden sporočili iz trgovske verige. Cene bodo tako prikazovali v kunah in evrih že pred 5. septembrom, ko bo to obvezno za vse trgovce.

Vsi izdelki v Konzumu bodo imeli zapisano ceno v kunah in evrih ter fiksni menjalni tečaj, ki znaša 7,53450 kune za evro.

Prva faza: prikazovanje dvojnih cen

»Pravočasno smo začeli priprave, naši zaposleni pa lahko nadaljujejo vse faze izvedbe teh zgodovinskih sprememb, da bodo pomagali našim kupcem, da se čim lažje prilagodijo prehodu na novo valuto,« je sporočil predsednik Konzumove uprave Zoran Mitreski.

Hrvaška bo evro uvedla 1. januarja 2023. Celoten postopek uvedbe evra bo potekal v treh fazah.

Prva faza bo prikazovanje dvojnih cen in fiksnega menjalnega tečaja. Druga faza se bo začela 1. januarja 2023 z uvedbo evra, kupci pa bodo storitve in izdelke do 14. januarja lahko plačevali tudi v kunah. Tretja faza se bo začela 15. januarja 2023, ko bo evro postala edina uradna plačilna valuta.

Cene v evrih zmedle stranko

Eno stranko pa so precej zmedli dvojni zneski, prikazani na izdelkih v drugi hrvaški trgovini KTC. Voziček je napolnil s svojim najljubšim sladoledom, misleč, da je v akciji, ko pa je prišel do blagajne, je bil, po poročanju hrvaškega Indexa, neprijetno presenečen.

»To je vaša cena v evrih, ne v kunah,« mu je razložila blagajničarka. Stranka je nato sladolede vrnila v skrinjo, saj ni razumela, da je cena 1,70 zapisana v evrih, medtem ko sladoled stane 12 kun, zato je mislila, da gre za akcijo. 

Starejše novice