Ljubljanainfo
Pet, 11.11.2022 13:35
Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj ta po njihovi oceni izpolnjuje vse potrebne pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora.

Za to je glasovalo 534 evroposlancev, 53 jih je bilo proti in 25 vzdržanih.

Končno odločitev o odpravi nadzora na notranjih mejah mora zdaj soglasno sprejeti Svet Evropske unije. Ta bo zeleno luč predvidoma prižgal na zasedanju notranjih ministrov Evropske unije 8. decembra.

Na tem zasedanju bodo države članice odločale tudi o vstopu Romunije in Bolgarije. Tako bi lahko vse tri države 1. januarja skupaj vstopile v schengen.

Hrvaška deležna najbolj vsestranskega preverjanja

Poročevalec, evropski poslanec Paulo Rangel iz Evropske ljudske stranke je ob tem poudaril, da je bila Hrvaška deležna »najbolj vsestranskega preverjanja za članstvo v schengenskem območju«, več kot katerakoli druga država Evropske unije doslej.

Izpolnila je 281 priporočil na osmih področjih schengenske zakonodaje, njeno pripravljenost sta potrdila tako Evropska komisija kot Svet Evropske unije.

»Evropski parlament se v celoti strinja: Odprava nadzora na notranjih mejah mora biti izvedena do konca tega leta,« je dodal.

V danes sprejetem poročilu sicer evropski poslanci izpostavljajo potrebo po stalnem spremljanju spoštovanja temeljnih pravic na zunanjih mejah Evropske unije.

Hrvaško pozivajo, naj parlament in Svet Evropske unije obvešča o tem, kako izvaja svoj akcijski načrt za upravljanje zunanjih meja Evropske unije, zlasti pa neodvisni mehanizem za spremljanje policijskih ukrepov.

V luči poročil o nespoštovanju človekovih pravic in nezakonitem vračanju migrantov na hrvaških mejah tudi želijo, da Evropska komisija v okviru schengenskega ocenjevalnega programa oceni vidike upravljanja zunanjih meja in temeljnih pravic s strani Hrvaške, vključno z obiski na kraju samem.

Starejše novice