zalastritof
Sre, 4.5.2022 10:20
V okviru dopolnitev zakona o varnosti prometa na cestah bo za voznike električnih skirojev obvezna čelada.

Na Hrvaškem bodo zaostrili pravila, povezana z vožnjo električnih skirojev. Predstavili so načrt predloga, s katerim bi dopolnili zakon o varnosti na cestah.

Dodali bodo novo kategorijo vozil, in sicer »osebna prevozna sredstva«. Gre za vozila, ki ne sodijo v nobeno drugo kategorijo, med drugim pa njihova največja možna hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. V to kategorijo torej sodijo recimo električni skiroji, monocikli in športna vozila segway.

Največja novost, ki jo dopolnitev zakona prinaša, je obvezno nošenje zaščitne čelade za voznike osebnih prevoznih sredstev. Prej je bilo to obvezno samo za voznike osebnih prevoznih sredstev, mlajše od 16 let.

Kazen za nenošenje čelade bo znašala 300 kun oziroma okoli 40 evrov

Po katerih površinah je vožnja dovoljena?

Vozniki električnih skirojev morajo voziti po kolesarski stezi, v pravilni smeri. Če na določenem mestu kolesarske steze ni, lahko vozijo po območju za pešce, a pod pogojem, da njihova hitrost ne presega hitrosti hoje pešcev.

Kazen za neupoštevanje določil o tem, kje morajo voziti, bo znašala 500 kun oziroma približno 70 evrov. Kazen za prehitro vožnjo, ki ni usklajena s prometom, bo znašala tisoč kun oziroma okoli 140 evrov.

Prepoved uporabe slušalk

Predlog v okviru sprememb predvideva tudi prepoved uporabe slušalk med vožnjo, saj bi se s tem lahko zmanjšala možnost reagiranja in varnega upravljanja z vozilom.

Kazen za uporabo slušalk med vožnjo znaša 300 kun oziroma približno 40 evrov.

Končni predlog zakona o sprembah in dopolnitvah zakona o varnosti prometa na cestah bo obravnaval hrvaški sabor. 

Starejše novice