Bondi Beach, Avstralija.
Ljubljanainfo
Sre, 7.12.2022 16:00
Pri najbolj znanem ponudniku prevozov na letališče GoOpti so pripravili prvi del napotkov, katere destinacije je najbolj smiselno obiskati glede na čas v letu.

Če že razmišljate, kam bi se odpravili takoj po novem letu ali načrtujete spomladanska in zgodnjepoletna potovanja v letu 2023, berite dalje.

Januar: Severna Evropa, Srednja Amerika, Avstralija

Januar je eden od najcenejših mesecev za potovanja, pravijo pri GoOptiju, saj se po božično-novoletnih praznikih ljudje vrnejo na delo in ne zapravljajo denarja za potovanja.

Če imate radi pravo zimo, je januar skupaj s februarjem in marcem eden najboljših mesecev za opazovanje severnega sija v državah Severne Evrope, kot so Norveška, Švedska, Finska, Islandija in Grenlandija. Lov na severni sij v tem mesecu je pravi spektakel, saj prinaša dolge temne noči in obilo snega.

Če pa ste bolj navdušeni nad kolesarjenjem, sončnimi očali in sončno kremo, je januar eden najboljših časov za obisk Srednje Amerike, denimo Mehike in Karibskega otočja. Vreme je vroče in sončno, razmere pa so primerne za obisk plaž in templjev, pohode po džungli in pustolovske dejavnosti.

V tem letnem času lahko izvajate vse vrste dejavnosti, kot so potapljanje, jahanje in opazovanje divjih živali, kot so delfini, morske želve in kiti. Seveda se lahko sprostite tudi na rajskih mehiških plažah v Puerto Escondidu.

V Avstraliji in Novi Zelandiji je januarja vreme prijetno poletno, cene pa nižje kot v drugih mesecih leta.

Po drugi strani januar ni preveč primeren za obisk držav, kot so Indonezija, Papua Nova Gvineja, Vzhodni Timor in Polinezija, predvsem zaradi deževnega obdobja, ali otokom vzhodno od Afrike, kot so Madagaskar, Reunion, Sejšeli in Mauritius - zaradi možne ciklonske aktivnosti.

Februar: Južna Afrika, Južna Amerika, jugovzhodna Azija

Februarja posebej priporočajo obisk Cape Towna v Južni Afriki. Uživate lahko v njegovih znamenitih vinogradih in obiščete nekaj priljubljenih plaž. Ne smete zamuditi plaže Boulders, kjer si lahko od blizu ogledate kolonijo afriških pingvinov, ki živi prav na plaži. Pogledi s pečin vam bodo vzeli dih, široke divje peščene plaže pa vas bodo osupnile.

Jugovzhodna Azija, denimo Kambodža, Indonezija, Laos, Filipini, Singapur, Tajska, je februarja na vrhuncu (suhe) sezone in zato ena najbolj priljubljenih regij za popotnike. Vreme je običajno sončno, ne prevroče ali prehladno, plaže v številnih tamkajšnjih državah pa so v tem obdobju najlepše.

Na Karibih in v Srednji Ameriki se februarja nadaljuje prijetno toplo vreme, podobno je v Čilu in Argentini. Za tiste, ki jih posebej zanima obisk vinogradov in pohodniških poti, pa priljubljeni prevoznik predlaga Patagonijo. Mikavna je tudi Brazilija in njen karneval v Riu de Janeiru.

Odsvetujejo pa februarja destinacije, ki so tako kot januarja v deževnem obdobju: Indonezija, Papua Nova Gvineja, Vzhodni Timor in Polinezija. Otoki vzhodno od Afrike, kot so Madagaskar, Reunion in Mauritius, pa so sredi sezone ciklonov.

Marec: Indija, Maldivi, Galapagos

Indija je ena najboljših držav za obisk v marcu, svetuje GoOpti, zlasti če se želite udeležiti njihovega barvitega festivala Holi, ki slavi pomlad, ljubezen in novo življenje ter poteka vsakega 8. marca. Mumbaj je med najboljšimi indijskimi mesti za praznovanje tega praznika.

Nedaleč od Indije pa so Maldivi, kjer so skoraj vsak dan idealne tropske temperature za poležavanje na rajskih plažah.

Na Galapagosu se medtem marca končuje deževno obdobje in ker so nalivi vse šibkejši, lahko te velike arhipelage obiščete tudi tem mesecu. Turistov je zelo malo, tako da boste lahko dobro izkoristili osupljivo kristalno čisto vodo, sanjske bele plaže in si ogledali zanimive divje živali.

Marca se izogibajte vzhodnoafriških držav, kot so Kenija, Tanzanija, Uganda in druge, ki so v deževnem obdobju, zato to ni optimalen čas za njihov obisk, če želite denimo obiskati safari ali iti v Hudičev bazen pri Viktorijinih slapovih.

Tudi na otokih vzhodno od Afrike je še vedno sezona ciklonov, ki pa se počasi končuje.

April: Evropi, Japonska, Namibija

Evropsko Sredozemlje je eden najboljših krajev za obisk v aprilu, vključno z otoki, kot so Kreta, Ciper in Malta, sploh ker še ni poletne gneče.

Tudi na Kanarskih otokih je vreme za aprilske počitnice še bolj gostoljubno kot na večini evropskih destinacij, lahko pa uživate v številnih dejavnostih, od vodnih športov do vulkanskih pustolovščin.

V aprilu so dobra izbira tudi evropske prestolnice, kot so Rim, Madrid, Pariz in Praga, saj se tu zbere malo turistov, vreme pa je zares prijetno, za posebej slikovit oddih pa v Evropi poskrbi Nizozemska s svojimi pisanimi tulipani.

April poleg tega velja za najboljši čas za obisk Japonske, saj cvetijo češnje in je vreme milo. Japonska pomlad v tem mesecu leta resnično zaživi!

V afriški Namibiji pa april predstavlja vmesno obdobje med vročim in mokrim poletjem ter suho in hladno zimo, zato mnogi menijo, da je idealen čas za obisk te države. Temperature niso previsoke, pokrajina je po mokrem poletju bujna in zelena, zrak izjemno čist, cene nižje, gneča pa manjša.

Za ljubitelje narave ni nič boljšega kot obisk Sossusvleja v Namibiji. Ta obsežna solna in glinena ravnica je ena najbolj nadrealističnih in osupljivih pokrajin, ki jih boste našli v Afriki.

Aprila se po drugi strani izogibajte Jugovzhodni Aziji, saj je tam neznosno vroče. Vzhodnoafriške države, kot sta Tanzanija in Kenija, so še vedno v deževnem obdobju. Južna Amerika pa je v tem času na splošno precej vlažna, vendar še vedno povsem realna izbira za potovanje.

Maj: Karibi, Kitajska, Peru

Maj je eden najboljših mesecev za potovanje, izpostavljajo pri GoOptiju, saj je v večini severne poloble vreme podobno poletnemu, a brez poletnih gneč. Na Karibih je vreme skoraj popolno, med najboljšimi izbirami pa so Kuba, Dominikanska republika, Jamajka in Portoriko.

Tudi Kitajska je ena od najbolj idealnih destinacij tega meseca, saj vam ponuja prijetno vreme v skoraj vseh svojih regijah, a bodite pozorni na omejitve Covid-19. Država trenutno zahteva petdnevno centralizirano karanteno in tridnevno karanteno na domu.

Nepal in Butan maja ponujata odlično vreme za pohodništvo, zlasti če se želite podati na pohod do baznega tabora Everest ali na krožno pot Annapurna v Nepalu.

Še ena odlična destinacija za pohodništvo v tem času je Peru, kjer je najboljše vreme za obisk Cusca in pohod po Inkovi poti. Dovoljenja za to pot se v maju prodajajo nekoliko manj hitro kot v visoki sezoni, poleg tega pa je maj suh in toplejši kot junij, julij in avgust.

Po drugi strani se je Indiji in Šrilanki najbolje izogibati od maja naprej, saj je to šele začetek monsunske sezone, ki je tam običajno precej huda. Pazljivo tudi pri obisku Egipta in večine držav Bližnjega vzhoda, saj se tam od maja naprej začnejo pojavljati vročinski valovi, ki utegnejo biti precej neprijetni.

Junij: Tanzanija, Kanada, Brazilija, Zanzibar

Junij zaznamuje začetek turistične sezone v večjem delu severne poloble. V Evropi se začenja visoka turistična sezona, zato so cene temu primerne. Če imate možnost, je zato v tem mesecu idealno obiskati bolj eksotične destinacije. V Tanzaniji se na primer junija začenja sušna sezona, zato je takrat idealno za safari, treking ali pa oddih na plažah Zanzibarja.

V Kanadi so prijetne temperature za raziskovanje divjih živali in naravnih parkov, junija pa lahko praznujete dan Kanade, filmski festival v Montrealu in mednarodni jazz festival.

Priporočajo tudi Brazilijo, kjer je na jugu sicer že lahko nekoliko hladno, vendar so v preostalem delu regije še vedno prijetne temperature in suho vreme. To je tudi odličen čas za obisk slapov Iguazu, ki veljajo za največji sistem slapov na svetu.

Junija se raje izognite podsaharski Afriki in Bližnjemu vzhodu, kjer se ponavljajo vročinski valovi, pa tudi Indiji in Šrilanki, kjer je takrat vrhunec monsunske sezone.

Starejše novice