Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 25.6.2021 08:01
V kratkem se skoraj vsi pripravljamo na potovanje v tujino, zato moramo biti precej previdni pri uporabi plačilnih kartic. Hitro lahko pride do dodatnih morebitnih stroškov ali neželenih težav.

V obdobju počitnic je potrebno biti posebej pozoren na uporabo plačilnih kartic. Obstajajo številni osnovni nasveti, ki vam lahko pripomorejo k varni uporabi plačilnih kartic v tujini.

Menjava denarja v kune ali drugo denarno valuto je pomembno, da predhodno preverite o veljavnih tečajih. Menjalni tečaji v menjalnicah in bankah na Hrvaškem so različni od vaše banke in hranilnice.

Dvig gotovine

V primeru, da dvigujete kune na Hrvaškem bankomat vedno ponudi dve opciji, in sicer dvig s konverzijo ali dvig gotovine v lokalni valuti. Dvig s konverzijo pri preračunu v evre uporablja tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata.

Če izberete dvig gotovine v lokalni valuti, pa pridobimo preračun v evre, izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank, zato je dvig v lokalni valuti brez konverzije najboljša izbira.

Pri dvigih na tujih bankomatih bodite posebej pozorni na morebitne dodatno zaračunane stroške, ki lahko nastanejo le ob vašem privoljenju. Pozorno spremljajte sporočila na bankomatih, saj lahko hitro pride do pribitka pri dvigu gotovine.

Plačilo kartice na prodajnem mestu

Če na terminalu POS za plačilo blaga ali storitev izberete možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov.

V primeru, da izberete možnost plačila s konverzijo, pa bo preračun izveden po tečaju lokalne banke. Zato se priporoča enako kot pri dvigu gotovine na bankomatu, da se izbere opcija v lokalni valuti brez konverzije.

Poleg uporabe kartice je priporočljivo, da s seboj zraven vzamete tudi nekaj gotovine. Tisti, ki potujete daleč in za dalj časa, je iz varnostnih razlogov koristno razmisliti o uporabi dveh mednarodnih kartic.

V državah kjer valuta ni evro

  • Pred odhodom preverite svojo veljavnost plačilne kartice
  • Preverite tudi višino razpoložljivega limita porabe plačilne kartice
  • S seboj ne nosite večjih zneskov gotovine
  • Če je možno, vzemite kartice obeh mednarodnih kartičnih sistemov (Mastercard in Visa)
  • Za dodatno varnost aktivirajte varnostno SMS-sporočilo
  • Seznanite se z menjalnim tečajem in morebitnimi pribitki
  • V primeru izgube ali kraje kartice je možno dodatno zavarovanje
     

Starejše novice