STA
Sob, 5.3.2022 13:16
Od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani je v svetu umrlo kar pol milijona covidnih bolnikov, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija.

V času, ko obstajajo učinkovita cepiva proti covidu, je to »več kot tragično«, je poudaril visok uslužbenec organizacije Abdi Mahmud.

Kot je razkril v pogovoru, so od konca novembra, ko je Svetovna zdravstvena organizacija omikron razglasila za skrb vzbujajočo različico, potrdili že 130 milijonov primerov okužbe in pol milijona smrti. Omikron, ki je zelo nalezljiv, je kmalu v veliki meri izrinil delto in postal prevladujoča različica novega koronavirusa v svetu.

»Medtem ko vsi govorijo, da je omikron blažji, pozabljajo na to, da je od njegovega odkritja umrlo pol milijona ljudi,« je opozoril Mahmud po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tehnična vodja Svetovne zdravstvene organizacije za covid-19 Maria Van Kerkhove je med drugim izpostavila, da je že samo število potrjenih okužb z omikronom 'osupljivo, medtem ko je dejansko število še veliko višje.

»V primerjavi s tem so prejšnji vrhovi videti skorajda ravni,« je ponazorila. Opozorila je, da številne države še niso dosegle vrha omikronovega vala in izrazila zaskrbljenost, ker se število smrti že več tednov zapored povečuje. »Virus ostaja nevaren,« je poudarila.

Starejše novice