Ljubljanainfo
Čet, 10.8.2023 18:00
Najbolj pestra noč se ljubiteljem meteorskega dežja obeta s sobote, 12. avgusta, na nedeljo, 13. avgusta, ko bomo lahko videli tudi do 150 utrinkov na uro.

Perzeidi so meteorski roj, ki se vsako leto pojavi na nebu in predstavlja enega najbolj pričakovanih astronomskih dogodkov.

Ime 'Perzeidi' izvira iz ozvezdja Perzej, saj se zdi, da izvirajo iz te smeri na nebu.

Ta čaroben naravni pojav se običajno zgodi v avgustu, letos pa bodo odlični pogoji za opazovanje tega naravnega pojava, saj luna ne bo presvetla.

Prah in kamenje, ki za sabo pušča čudovito sled svetlobe.

Perzeidi so sestavljeni iz drobnih delcev prahu in kamenja, ki so dejansko ostanki kometov. Ko Zemlja potuje skozi orbito nekega kometa, se ti delci, imenovani meteoroidi, srečajo z našo atmosfero.

Ob vstopu v atmosfero zaradi trenja začnejo izgorevati in s tem ustvarjajo svetlo svetlobno sled, ki jo imenujemo meteorski utrinek ali meteor.

Najbolj impresivna značilnost Perzeidov je njihova visoka stopnja aktivnosti. Vrh tega meteorskega roja lahko doseže tudi do 150 meteorskih utrinkov na uro.

To povečano število meteorskih utrinkov je posledica tega, da Zemlja prečka bolj gosto območje kometovega repa, kar poveča število trkov meteoroidov s atmosfero.

Pojdite stran od mestnih luči in se zazrite v nebo

Opazovanje Perzeidov je priljubljeno med ljubitelji astronomije in navdušenci nad vesoljem. Priporočljivo je oditi stran od mestnih luči in iskati temen kraj, da bi čim bolje opazovali ta spektakularni pojav. 

Občudovanje meteorskih utrinkov v naravi je čudovito doživetje, ki prinaša občutek povezanosti z vesoljem in nas opomni na veličino in lepoto neba nad nami. Zato je vsako leto opazovanje Perzeidov enkratna priložnost za čudovito astronomsko doživetje.

Starejše novice