Slika je simbolična.
Maksimilijan N…
Pon, 3.7.2023 09:32
Statistični podatki Republike Slovenije kažejo, da se Sloveniji obeta pozitivna turistična sezona.

Pred začetkom poletja so na Hrvaškem napovedovali rekordno turistično sezono, vendar pa velikih rekordov za zdaj še ni na spregled. Eden od glavnih razlogov za to so podražitve: cene so denimo v Splitu zrasle za 11 odstotkov. To je privedlo do upada v povpraševanju.

Tudi druge obalne občine na Hrvaškem so sicer zabeležile rast, vendar le za nekaj odstotkov v primerjavi z lanskim junijem.

Na Hrvaškem upad, domači hotelirji so optimistični

V juniju so na Hrvaškem zabeležili 2,59 milijona prihodov in 12,86 milijona prenočitev, kar je približno na ravni lanskega rezultata, vendar pod rezultati iz leta 2019. Po obalnih občinah je Istra doživela triodstotni upad prenočitev v primerjavi z lani, Kvarner enako, šibeniško-kninska županija sedemodstotni upad, zadrska županija ima podoben rezultat kot lani, dubrovniško-neretvanska in splitsko-dalmatinska županija pa sta zabeležili devetodstotno rast.

Kaj pa v Sloveniji? Domači hotelirji so optimistični, napovedujejo uspešno poletno sezono. Gregor Jamnik iz ljubljanskega hotela Slon je za časnik Finance pojasnil:

»Če pogledamo v soseščino, dobivamo sredi glavne sezone promocije hotelov iz Hrvaške. To je nenavadno, take ponudbe so navadno rezervirane za obdobje pred glavno sezono, sobe očitno ostajajo prazne. Ni pa tam težava samo pri hotelih, še bolj so cene navili zasebni ponudniki.« 

Cene nočitev in druge turistične ponudbe so se dvignile tudi pri nas, a vseeno ne v tolikšni meri kot pri naših južnih sosedih.

Nastanitve bodo lepo popolnjene tudi v prestolnici. Med 1. in 25. junijem je bila zasedenost hotelov v Ljubljani 87-odstotna. V poletnih mesecih pričakujejo, da bo povprečna zasedenost sob 90 odstotkov

»Pričakovanja za letošnjo poletno sezono so optimistična. Pričakujemo in opažamo zlasti vračanje tujih gostov, želeli pa bi ohraniti tudi enako število prenočitev slovenskih gostov kot v sezoni 2022,« pojasnjujejo pri Slovenski turistični organizaciji. 

Starejše novice