Sir Thomas Sean Connery, 25.08.1930 - 31.10.2020
Ustvarjeno dne
Sob, 31.10.2020 15:40
Prvi filmski James Bond in legendarni obraz Hollywooda se je poslovil v 91. letu

Na Bahamih je v 91. letu umrl igralec Sean Connery, ena zadnjih legend zlate ere Hollywooda. Prvi in za mnoge najboljši James Bond, ter dobitnik oskarja (za vlogo v Nedotakljivih, 1987), se je od aktivne igralske kariere upokojil pred sedemnajstimi leti. Najbolj slaven Škot in glasen zagovornik odcepitve od Združenega kraljevstva je zadnja leta preživel daleč od oči javnosti in tam se je tudi poslovil. V priklon smo izbrskali nekaj zanimivosti iz njegove bogate kariere, ki se je s prvo opaznejšo vlogo začela pred 64 leti.

Polno ime mu je bilo Thomas Sean Connery. V otroštvu so ga vsi klicali Tommy in pozneje Big Tam. Le njegov najboljši prijatelj ga je klical po srednjem imenu Sean in ko se je odločil za igralsko kariero, se je že predstavljal kot Sean Connery.

V filmski vlogi smo ga zadnjič videli v Družbi pravih gospodov (A League of Extraordinary Gentlemen) iz leta 2003, uradno pa se je upokojil tri leta pozneje. Šlo je za 93. film v katerem je stal pred kamero. Zadnji projekt je bil animirani film Sir Billi iz leta 2012, v katerem je posodil glas enemu osrednjih likov.

V zadnji, 93. filmski vlogi leta 2003.

Na vprašanje zvedavega novinarja je odgovoril, da je nedolžnost izgubil pri štirinajstih. V moža ga je spremenila odrasla ženska v uniformi. Več podrobnosti ni želel razkriti.

Najljubši film o Jamesu Bondu v katerem se je pojavil? Iz Rusije z ljubeznijo, je priznal 2002 v pogovoru za ABC News.

V Iz Rusije z ljubeznijo (1963) je drugič stopil v čevlje agenta 007.

Pisatelj Ian Fleming sprva ni bil navdušen, da bo Bonda upodobil “surovi Škot” in je navijal za Cary Granta. Po ogledu prve bondiade Dr. No (1962) je spremenil mnenje in nadaljne romane o agentu 007 pisal s Conneryjem v mislih.

Med bolj nenavadne priložnostna dela s katerimi se je preživljal kot neuveljavljen igralec vsekakor spadata golo poziranje za študente slikarstva inkuparstva in poliranje mrtvaških škrinj za neko londonsko pogrebno podjetje.

Režiser Peter Jackson si ga je zaželel v vlogi čarovnik Gandalfa, a je dobil košarico, ker Connery bojda ni razumel kompleksne zgodbe Gospodarja prstanov, še manj pa je želel preživeti osemnajst mesecev na Novi Zelandiji, kjer so snemali razvpito trilogijo.

Leta 1987 je prejel oskarja za stransko možko vlogo v filmu Nedotakljivi (The Untouchables).

Med zavrnjenimi vlogami je bila tudi upodobitev Arhitekta v The Matrix Reloaded in The Matrix Revolutions. Arhitekt je postal Helmut Bakatis.

Njegova družina je odraščala v siromaštvu, a tega v mladih letih ni opazil, saj so enako siromašni bili tudi njihovi sosedi in prijatelji. V kakšnem pomanjkanju je preživel zgodnja leta je opazil šele pozneje.

Z drugo ženo Michele Roquebrune je bil poročen petinštirideset let, a otrok nista imela. Edinega otroka je imel s prvo ženo, igralko Diane Cilento, s katero sta 1971 povila sina Jasona.

Zakonca Connery pred nekaj leti.

Legendarni britanski nogometaš in trener Sir Matt Busby mu je ponudil pogodbo za igralca v Manchester Unitedu, a jo je Connery zavrnil v prepričanju, da ga pred kamero čaka daljša kariero kot na nogometni zelenici.

Ob zaključku kratke vojaške kariere si je omisli dve tetovaži: Mum and Dad (mama in oče) in Scotland Forever (Škotska za vedno). V osemdesetih je postal glasen zagovornik škotskega referenduma za samostojnost od Londona.

Bojda ga je nekoč zaradi prehitre vožnje ustavil policist, ki je bilo ime narednik James Bond. Mu je dal kazen? Ne vemo.

Celotni honorar 250.000 dolarjev (ca.4,5 milijona revalorizirano v 2020), ki so mu ga plačali za vlogo kralja Richarda v Robinu Hoodu: Princu tatov, je podaril dobrodelni ustanovi.

1986 je odigral španskega nesmrtnika v kultnem Highlanderju, v katerem prevzame mentorsko vlogo mlajšega nesmrtnika (Christopher Lambert) v večstoletnem “turnirju” redkih nesmrtnikov, ki se borijo za veliko nagrado. Isti lik je znova upodobil v veliko slabšem nadaljevanju iz leta 1991. A nesmrtnost je Connery že dosegel z vlogo agenta 007, za večino fenov je bil daleč najboljši angleški tajni agent ravno on, zavedni Škot z markatnim globokim glasom.

Mojster in vajenec: Connery in Christopher Lambert v prvem Highlanderju, ki so ga glasbeno opremili Queen.

Starejše novice