Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 16.1.2024 16:50
Če radi smučate, je poleg ustrezne opreme smiselno premisliti tudi o sklenitvi zavarovanja, ki vam bo v primeru nezgode oblažilo finančne posledice.

Radi smučate? Potem je dobro, da nekaj pozornosti namenite razmisleku o tem, ali ste poleg smučarske opreme ustrezno opremljeni tudi z zavarovanjem, ki vam bo olajšalo finančne posledice v primeru nezgode.

Ali sploh in kakšno zavarovanje potrebujete za vijuganje po snegu, je odvisno predvsem od tega, kam potujete.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali, katera zavarovanja so na voljo za smučarje.

Na naših smučiščih ne boste imeli prevelikih skrbi

Letos ste se odločili, da boste zimske počitnice preživeli na slovenskih smučiščih.

Tudi sicer občasno, ko vam čas dopušča, za kak dan skočite na Krvavec, Roglo, v Kranjsko goro ali na katero drugo od naših smučišč.

Če pride do nezgode na smučišču v Sloveniji in se pri tem poškodujete, bodo stroški vašega zdravljenja seveda kriti iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Takoj ko prestopite mejo, se situacija spremeni

Takoj, ko se odpravite v tujino in prestopite mejo, pa naj gre za dnevni izlet na bližnje smučišče ali daljše počitnice, se situacija v zvezi z morebitnimi nesrečami, ki se pripetijo ob smučanju, bistveno spremeni.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vas sicer ščiti do določene mere, a na smučiščih, ki so običajno težje dostopna, stroški reševanja pa zato višji, boste kaj hitro soočeni z visokimi zneski, pri katerih vam evropska kartica ne bo pomagala.

Evropska kartica je sicer dokument, ki vam ga izda Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in potrjuje, da ste upravičeni do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini po enakih pogojih, kot veljajo za osebe, ki so zavarovane v skladu z zakonodajo države, kjer začasno prebivate.

Pridobite jo brezplačno, vseeno pa je pomembno, da jo naročite pravočasno pred odhodom v tujino. Običajno velja eno leto, potem je treba naročiti novo.

Evropska kartica vam ne nudi tolikšne oskrbe, kot bi je bili deležni doma 

Evropska kartica se uporablja izključno v državah članicah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in v Švici, Združenem kraljestvu, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Če potujete kamor koli drugam, vam ne zagotavlja nikakršnega varstva.

Tudi v državah, kjer velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, pa je pomembno vedeti, da ne bo krita celotna oskrba, ki jo lahko pričakujete v domači državi.

V Evropski uniji, Evropskem gospodarskem prostoru, Švici in Združenem kraljestvu ste upravičeni izključno do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravnikih, ki so del javne, državne zdravstvene mreže, v drugih državah pa celo samo do nujnih zdravstvenih storitev oziroma nujne medicinske pomoči.

Navedene storitve se uveljavljajo v skladu s predpisi države, v kateri poiščete zdravniško pomoč.

Vir: ZZZS

Evropska kartica v večini tujih držav ne krije stroškov prevoza 

Ko ste na 2500 ali 3000 metrih nadmorske višine in si zlomite nogo, se vam lahko hitro zgodi, da boste prvič v življenju izkusili vožnjo s helikopterjem – ne po lastni izbiri, a skoraj zagotovo na lastne stroške. 

In ti hitro dosežejo zneske v višini več tisoč evrov.

Če ste torej v tujini na smučanju, je posebej pomembno vedeti, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču (na primer s helikopterjem, reševalnimi sanmi) v večini tujih držav, prav tako ne krije stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine.

Tudi številne druge zdravstvene storitve bo morda treba doplačati.

Kaj pa turistično zavarovanje? 

Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanj, s katerimi se zavarujete za nepredvidene dogodke, povezane s potovanji.

Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje za tujino, zavarovalnice pa vam ponujajo še razna druga kritja, na primer proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja ...

Kaj boste izbrali, je seveda v prvi vrsti odvisno od vaših potreb, a pogosto želene prilagodljivosti ne boste dobili.

Za turistična zavarovanja so še kako značilne paketne ponudbe, kjer boste skoraj brez izjeme dobili tudi kritja, ki jih pravzaprav ne želite, tista, ki jih v resnici potrebujete, pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila.

Pomembno je torej, da primerjate različne ponudbe in izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Pri tem naj vodilo ne bo zgolj cena, ampak predvsem vsebina zavarovanja.

Dandanes pa vam veliko zavarovalnic omogoča tudi, da zavarovanja sklenete kar iz udobja domačega kavča. Pri tem zgolj obiščete spletno stran zavarovalnice, preberete podatke in jih kritično ocenite. 

Starejše novice