Ljubljanainfo
Tor, 1.6.2021 15:31
Svetovna zdravstvena organizacija je različice novega koronavirusa poimenovala po grški abecedi.

Svetovna zdravstvena organizacija se je odločila različice novega koronavirusa poimenovati po črkah grške abecede, saj naj bi to preprečilo stigmatizacijo držav, kjer se te različice prvič pojavijo. 

Poleg tega naj bi nova imena olajšala laične razprave o različicah in bi bila nasploh bolj praktična.

Nov sistem označevanja različic virusa sars-cov-2 je Svetovna zdravstvena organizacija napovedala v ponedeljek, zanj pa se je po več mesecih razprav odločila po nasvetu posebne skupine strokovnjakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obenem so pojasnili, da bodo obstoječe sisteme poimenovanja in sledenja genetskemu poreklu virusa, ki povzroča bolezen covid-19, še naprej uporabljali strokovnjaki in v znanstvenih raziskavah. Ne spreminjajo se torej strokovna imena različic virusa, ampak zgolj imena, ki se uporabljajo v širši javnosti in so vezana na geografsko poreklo različic.

Svetovna zdravstvena organizacija je sicer doslej opredelila štiri tako imenovane skrb vzbujajoče različice virusa sars-cov-2. Prva različica B.1.1.7, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, bo odslej znana kot alfa, tako imenovana južnoafriška različica B.1.351 bo postala beta, brazilska P.1 pa gama.

Najnovejša indijska kombinacija mutacij virusa B.1.617 se medtem deli v dve podtipski različici - bolj zaskrbljujoča B.1.617.2 bo dobila ime delta, druga manj skrb vzbujajoča B.1.617.1 pa kapa.

»Čeprav imajo svoje prednosti, pa je ta strokovna poimenovanja težko izgovarjati in si jih zapomniti, zato pri poročanju o njih pogosto prihaja do napak,« so pojasnili v Svetovni zdravstveni organizaciji. Posledično se ljudje zatekajo k poimenovanju različic po območjih, kjer so bile zaznane, to pa vodi v »stigmatizacijo in diskriminacijo«.

»Da bi se temu izognili in poenostavili javno komunikacijo, Svetovna zdravstvena organizacija nacionalne oblasti, medije in druge poziva, naj sprejmejo te nove oznake,« so zapisali.

Kot še dodaja francoska tiskovna agencija AFP, ima grška abeceda 24 črk, načrta, kaj sledi, če oziroma ko bo število različic sars-cov-2 to preseglo, pa zaenkrat ni.

Črke ipsilon, zeta, eta, theta in jota so medtem že uporabili za poimenovanje različic, ki jih Svetovna zdravstvena organizacija zaradi njihove razširjenosti posebej spremlja, ni pa jih uvrstila med tako imenovane skrb vzbujajoče različice.

Starejše novice