Ljubljanainfo
Pon, 15.5.2023 16:02
V Avstriji prepovedali TikTok na telefonih vladnih uslužbencev, Linkedin pa v ukinitev svoje aplikacije na Kitajskem.

Avstrijski državni uradniki in zvezni politiki si bodo morali s službenih naprav izbrisati aplikacijo TikTok, poročajo tuje tiskovne agencije. Vlada na Dunaju se je za to odločila, da bi kitajskemu podjetju Bytedance, ki upravlja s TikTokom, onemogočila dostop do občutljivih podatkov.

Prepoved zaradi možnosti pridobivanja podatkov in vplivanja na internetna podjetja

Avstrijski minister za notranje zadeve Gerhard Karner je na novinarski konferenci dejal, da si bodo morali vladni uslužbenci s službenih telefonov izbrisati aplikacijo TikTok. Dodal je, da bodo na zasebnih napravah TikTok še naprej lahko uporabljali.

Avstrija se s tem pridružuje Avstraliji, Kanadi, Franciji, Združenim državam Amerike, Veliki Britaniji, Nizozemski in Evropski komisiji, ki so že izdale podoben ukrep za državne uradnike.

Z aplikacijo in družbenim omrežjem TikTok upravlja kitajsko podjetje Bytedance, ki sicer ni v državni lasti. Kljub temu kritiki Kitajske trdijo, da imajo kitajske oblasti in komunistična partija možnost vplivanja na internetna podjetja in pridobivanja njihovih podatkov. V Pekingu sicer to zanikajo.

V Sloveniji so vladnim uslužbencem uporabo zgolj odsvetovali

Vladni urad za informacijsko varnost je vsem državnim uslužbencem priporočil, da na službenih mobilnih napravah ne uporabljajo aplikacije TikTok.

Priporočilo temelji na analizah domačih in tujih organizacij, predvsem organov, pristojnih za kibernetsko varnost, izhaja iz dopisa, ki ga je pridobila STA.

V slednjem vladni urad pojasnjuje, da se je v javnosti že večkrat pojavilo opozorilo o vprašanjih zbiranja podatkov uporabnikov aplikacije TikTok in s tem povezanih vprašanj o zasebnostih.

Kot so še opozorili, aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

»To je sicer lastnost, ki je znana tudi pri aplikacijah drugih družbenih omrežij, pri pridobivanju soglasja lastnika naprave pa je TikTok bolj vztrajen od drugih,« piše v priporočilu.

Linkedin v ukinitev svoje aplikacije na Kitajskem, več kot 700 zaposlenih bo izgubilo službo

Poslovno omrežje Linkedin bo avgusta letos v celoti ukinilo uporabo aplikacije na Kitajskem. Po pojasnilih podjetja sta k odločitvi botrovali ostra konkurenca in zahtevna makroekonomska klima. Zaradi zaprtja storitve na Kitajskem napovedujejo tudi ukinitev več kot 700 delovnih mest.

Njihova kitajska aplikacija, imenovana InCareers, bo postopoma prenehala delovati do 9. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Kljub našemu začetnemu napredku se je InCareer soočal z ostro konkurenco in zahtevnim makroekonomskim ozračjem, kar nas je na koncu pripeljalo do odločitve o prekinitvi storitve,« so sporočili iz LinkedIna.

Kot izhaja iz elektronskega sporočila izvršnega direktorja podjetja Ryana Roslanskyja, objavljenega na spletu, pa bo zaprtje kitajske storitve povzročilo tudi zmanjševanje števila zaposlenih za 716.

Starejše novice