Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 4.1.2022 14:18
Francoski znanstveniki iz juga Francije poročajo o odkritju nove različice koronavirusa. Do zdaj so potrdili 12 primerov nove različice, pri čemer je bil prvi primer povezan s potovanjem v afriško državo Kamerun.

Medtem ko se svet spopada z omikronom, so znanstveniki v Franciji odkrili potencialno zaskrbljujočo novo različico.

Znanstveniki Univerzitetnega kliničnega inštituta za nalezljive bolezni (IHU Méditerranée Infection) v Marseillu identificirali novo različico koronavirusa, ki so jo poimenovali IHU, poročajo tuji mediji. 

Nova različica, odkrita na jugu Francije, naj bi imela več mutacij, kot jih ima različica omikron. Omenjajo jih kar 46. 

Različica IHU oziroma B.1.640.2 doslej ni bila odkrita v drugih državah, po prvih informacijah pa naj bi jo v Francijo prinesel potnik iz Kameruna. Različica doslej ni označena kot različica, ki jo preiskuje Svetovna zdravstvena organizacija. 

Je nova različica bolj nalezljiva od omikrona?

Ameriški epidemiolog Eric Feigl-Ding je na Twitterju pojasnil, da se nove različice nenehno pojavljajo. A da to ne pomeni nujno, da so tudi bolj nevarne.

Medtem ko nekateri trdijo, da naj bi bila nova različica po prvih ugotovitvah odpornejša proti cepivom in bolj nalezljiva od omikrona, drugi znanstveniki menijo, da je še prehitro za sklepanja o tem, kako se ta varianta obnaša, kar zadeva širjenje okužbe in zaščito s cepivi. 

Starejše novice