Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 11.5.2021 13:15
Napovedi strokovnjakov glede prihodnosti so optimistične, a najboljša preventiva je še vedno samozaščitno obnašanje.

Na današnji vladni novinarski konferenci je Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan poudaril, da je najboljša preventiva še vedno samozaščitno obnašanje. 

K boljši epidemiološki sliki so pa pripomogle tudi počitnice, saj je bilo tako število stikov močno omejeno. 

Med preventivnimi posegi najhitreje narašča precepljenost, saj na teden cepimo približno 90 tisoč ljudi, a 50 tisoč od teh jih dobi prvi odmerek. 

Cizelj pravi, da pričakujejo, da bo trend okuženih v naslednjih dneh padal, a je to v veliki meri odvisno od samozaščitnega obnašanja in hitrosti cepljenja. 

S takim tempom bi lahko precepljenost pričakovali že do poletja. 

Na cepljenje klicanje vsakega pacienta posebej

Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale, je poudarila, da si želijo, da bi čim hitreje cepili čim več pacientov. 

V domžalskem domu, ki sicer pokriva pet občin, so si tako zadali, da bi pocepili 60 odstotkov prebivalstva, kar je približno 40 tisoč krajanov. 

Poseben izziv cepilnih centrov je zagotavljanje logistike naročanja. Tako so vzpostavili posebno telefonsko številko in elektronski naslov za naročanje. V tem centru dela tudi do dvajset oseb dnevno, linije pa kljub temu pregorevajo. 

Vsakega pacienta pokličejo osebno, le redko pa se zgodi, da pacient ne bi prišel na cepljenje, na katero je naročen. 

Do danes še niso imeli odmerka, ki bi bil zavržen

Od začetka cepljenja 27. decembra lanskega leta pa vse do 8. maja letošnjega leta so tako na tem cepilnem mestu opravili kar 18 tisoč cepljenj. 

Irena Grmek Košnik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala, da smo v obdobju epidemije v svetu porabili že več kot milijardo doz cepiv. 

Nekoliko višja smrtnost na Hrvaškem in v Litvi

Največ smrtnih primerov zaradi koronavirusa beležijo v Združenih državah Amerike, sledi Evropa, Jugovzhodna Azija, Afrika in Zahodni Pacifik. 

Posebno naraščanje okužb v Evropi so opazili na Irskem ter v Latviji in Litvi, trendi po preostali Evropi pa so stabilni ali padajoči. 

»Vsaka cepljena oseba naj bi bila ambasador cepljenja,« je še dodala Grmek Košnikova. 

Starejše novice