STA
Ned, 26.5.2024 13:15
Ptičje pero, ki pripada danes izumrli novozelandski ptici huji, je na nedavni dražbi doseglo nepričakovano visoko vrednost.

Pero je dražbena hiša Webb prodala za več kot 26.000 evrov, večkratnik dosedanjega rekorda na dražbah ptičjih peres, ki ga je prav tako doseglo pero ptice huja, ki ima za staroselske Maore mistično moč.

Pričakovanja dražbene hiše Webb so bila nižja. Računali so, da bo pero doseglo ceno do nekaj tisoč evrov. 

Prodajna cena v višini 26.000 evrov je bila tako za štiri in pol krat višja od dosedanjega rekorda, ki ga je prav tako doseglo pero omenjene ptice.

V ponedeljek prodano pero je bilo v odličnem stanju, je povedala Leah Morris iz dražbene hiše Webb.

»Pero ohranja svoj prepoznaven sijaj in je brez poškodb žuželk,« je za britanski BBC perje izumrle ptice opisala Morris.

Za staroselske Maore je imela huja mistično moč, zato je bilo njeno perje sestavni del obrednega okrasja. Ptica je slovela po svojih veščinah skakanja in čudovitem perju.

Potem ko je bila huja v preteklosti razširjena po severnem otoku Nove Zelandije, se je s prihodom Maorov in z izsekavanjem gozdov pred 750 leti njena populacija začela krčiti. Po prihodu evropskih osvajalcev se je tedaj že ogrožena populacija še dodatno zmanjšala, pojasnjujejo na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Britanski BBC navaja, da so ptico zadnjič potrjeno videli pred več kot stoletjem, leta 1907.

Starejše novice