Vir: Facebook HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja
STA
Pon, 27.2.2023 10:39
Dalmacija zaradi snega in neurij še vedno odrezana od preostalega dela Hrvaške.

Na Hrvaškem so zaradi močnega vetra, vozil, ki so obtičala na cesti, in nanosov snega že več kot 20 ur zaprte vse ceste iz Dalmacije proti notranjosti države in obratno.

Močan veter bo na obali pihal tudi danes, na Kvarnerju pa ga bodo spremljala neurja, zato za ta del Jadrana velja rdeče opozorilo.

Največ težav so neurja in veliki nanosi snega povzročili v Liki in Gorskem kotarju. Pripadniki hrvaške gorske reševalne službe so na terenu in pomagajo potnikom, ki so obtičali na cesti zaradi velikih količin snega.

Veliko potnikov je zaradi polnih hotelskih namestitev moralo prenočiti v športnih dvoranah, vrtcih in podobnih objektih. V kraju Gračac, približno na pol poti med Kninom in Gospićem, je hrvaška civilna zaščita odprla sprejemni center za potnike, ki so zaradi zaprtih cest in prometnih nesreč obstali v prometu.

Vodja civilne zaščite v Gospiću Joso Živković je za hrvaško nacionalno televizijo HRT povedal, da so od nedelje zvečer do danes zjutraj v dvorane namestili okoli 200 ljudi.

Prekinjene tudi trajektne in katamaranske povezave

V Liki in Gorskem kotarju zaradi slabih vremenskih razmer še vedno ni niti ene odprte ceste za nobeno skupino vozil od Dalmacije proti notranjosti in obratno.

Samo za osebna vozila so odprti del avtoceste med Reko in Zagrebom med razcepoma Kikovica in Delnice, Jadranska magistrala med Novim Vinodolskim in Senjem, državna cesta med Maslenico in Zatonom Obrovačkim ter Paški most, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub. Most na Krk je odprt za osebna vozila, ne pa tudi za motorje in kamp prikolice.

Za ves promet so zaradi močnega vetra in snega med drugim zaprti del avtoceste Zagreb-Split-Ploče med razcepom Sveti Rok in Posedarje, del Jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno ter ceste Korenica-Lički Osik, Gračac-Obrovac, Gračac-Gospić, Špilnik-Korenic in Gospić-Karlobag.

Za tovornjake s prikolicami in vlačilce s polpriklopniki trenutno ni odprta nobena cesta iz notranjosti proti Reki ali Istri in obratno.

Zaradi močnega vetra so prekinjene tudi številne trajektne in katamaranske povezave na območju Reke, Kvarnerja ter v Dalmaciji.

Vzdolž celotne obale bo danes pihal močan veter. Kvarner bodo mestoma zajela tudi neurja, z udarci vetra do 120 kilometrov na uro, so opozorili iz državnega hidrometeorološkega zavoda.

Starejše novice