Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 30.3.2022 17:00
Mednarodna energetska agencija je te dni predlagala seznam desetih ukrepov za zmanjšanje povpraševanja po nafti.

Ruska invazija na Ukrajino je povzročila manjše dobave na naftnih trgih, zato je Mednarodna energetska agencija predlagala deset ukrepov, ki bi lahko zmanjšali svetovno povpraševanje po nafti.

»Zaradi grozljive agresije Rusije proti Ukrajini se svet morda sooča z največjim šokom oskrbe z nafto v zadnjih desetletjih, ki ima velike posledice za naša gospodarstva in družbe,« je dejal izvršni direktor Mednarodne energetske agencije Fatih Birol.

Kot so sporočili na Mednarodni agenciji za energijo, bi lahko praktični ukrepi vlad in državljanov v nekaj mesecih dosegli znatno zmanjšanje povpraševanja po nafti, in sicer za kar 2,7 milijona sodov nafte na dan.

To bi zmanjšalo morebitne obremenitve v času, ko velika količina ruskih zalog morda ne bo več dosegla trga, bližata pa se julij in avgust, ko je povpraševanje po nafti največje.

Predlogi za zmanjšanje porabe nafte

V predlogih se osredotočajo na to, kako porabiti manj nafte za prevoz od točke A do B. Opirajo pa se na konkretne ukrepe, ki so že bili uporabljeni v različnih državah in mestih.

Kaj predlagajo?

1. Z zmanjšanjem hitrosti na avtocesti za vsaj deset kilometrov na uro bi lahko zmanjšali porabo osebnih in tovornih vozil za 430 tisoč sodov nafte na dan.

2. Delo od doma bi potekalo trikrat na teden, kjer je to mogoče. V enem dnevu bi z delom od doma privarčevali 170 tisoč sodov, v treh dneh pa okoli 500 tisoč sodov.

3. Ob nedeljah bi bilo v večjih mestih prepovedano uporabljati avtomobil. S tem bi znižali porabo za 380 tisoč sodov na mesec.

4. Spodbujanje mikromobilnosti, hoje, kolesarjenja in pocenitev javnega prevoza bi prispevalo k prihranku okoli 330 tisoč sodov na dan. 

5. Če bi osebnim avtomobilom omejili dostop do velikih mest, bi prihranili 210 tisoč sodov na dan.

6. S povečano souporabo avtomobilov lahko prihranimo okoli 470 tisoč sodov na dan.

7. S spodbujanjem učinkovite vožnje tovornih vozil in dostavnih vozil bi prihranili okoli 320 tisoč sodov na dan. 

8. Uporaba hitrih in nočnih vlakov namesto letalskega prevoza bi znižala porabo za 40 tisoč sodov na dan.

9. Izogibanje poslovnim letalskim potovanjem, v kolikor je na voljo alternativa, bi prihranilo 260 tisoč sodov na dan.

10. S pospešitvijo uporabe električnih vozil bi privarčevali okoli 100 tisoč sodov na dan.

Zmanjševanje nafte mora biti trajno

Poročilo Mednarodne energetske agencije ugotavlja, da zmanjšanje porabe nafte ne sme ostati začasen ukrep.

Trajno zmanjševanje je pomembno ne le za izboljšanje energetske varnosti držav, temveč tudi za spopadanje s podnebnimi spremembami in zmanjšanje onesnaženosti zraka.

Starejše novice