Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 3.5.2023 12:56
V Beogradu se je zgodila huda tragedija: 14-letnik je med strelskim pohodom ustrelil najmanj osem učencev in varnostnika. Nanjo se je na Instagramu s pretresljivim zapisom med drugim že odzvala znana beograjska založba Booka.

Kot smo poročali, se je danes na eni od beograjskih osnovnih šol zgodila tragedija: 14-letnik je pričel streljati s pištolo, pri čemer je po zadnjih podatkih srbskih medijev ubil varnostnika in osem učencev, še več oseb pa je ranjenih.

Po poročanju tabloida Blic so jim učenci povedali, da je 14-letnik znorel, ker je dobil enko pri zgodovini, saj ima sicer same petke.

V šolo naj bi prišel s petimi polnimi nabojniki. Učence so evakuirali, policija pa je območje zaprla za javnost.

Tragedija je pretresla Srbijo in bližnje države, vrstijo se odzivi na socialnih omrežjih, enega prvih je na svojem popularnem instagram profilu, ki ima okoli 45.000 sledilcev, objavila znana srbska založba Booka.

Njihovo besedilo v prevodu objavljamo v celoti.

»Pogovarjajte se s svojimi otroki. Kdaj pa kdaj poglejte, kaj gledajo in všečkajo na Instagramu in TikToku. Ne prepuščajte jih televiziji.

Pojasnite jim, da je nasilje zlo, da so resničnostni šovi pranje možganov, da ni konec sveta, če nimajo samih petk.

Pa tudi, da serije z njihovim najljubšim igralcem pravzaprav popularizirajo kult orožja in hitrega zaslužka, njihova priljubljena glasbena skupina pa v svojih besedilih in videospotih promovira mizoginijo in droge.

Predstavite jim dobre stvari, učite jih, naj razmišljajo s svojo glavo.

Šola ni več varno mesto, a tako je zaradi vsega, kar otroci prinesejo od doma

Objava je v nekaj urah požela več tisoč všečkov in številne komentarje podpore, večina uporabnikov Instagrama pa se strinja, da je tragedija vsaj do neke mere tudi odraz popolnoma izkrivljenih moralnih vrednot in družbenih norm, ki so jim otroci podvrženi že od ranih let.

Starejše novice