Fotografija: Blaž Žnidarič
Profile picture for user Ziva Brecelj Živa M. Brecelj
Ustvarjeno dne
Tor, 4.5.2021 22:23
Ko so vladni ukrepi narekovali zaprtje Ljubljanskega gradu za obiskovalce, so nad mestom med drugim izvajali kulturno-umetniške vsebine in jih predvajali prek spleta ter pripravljali tiste vsebine, za katere upamo, da jih bodo lahko kmalu izvajali v živo.

Ob desetletnici ustanovitve javnega zavoda Ljubljanski grad smo se pogovarjali z direktorico Matejo Avbelj Valentan, ki nad Gradom bdi že od leta 2011.

Je Ljubljanski grad med zaprtjem sameval ali se je nad mestom kljub vsemu kaj dogajalo?  

Z grajskimi gostinci smo snovali nove zamisli na področju kulinarike, saj je Slovenija letos nosilka naziva Evropska gastronomska regija. Skrbeli smo za urejenost Gradu in Grajskega griča in Grajskega vinograda, odprli spletno trgovino Friderik in zanjo na tekmovanju Netko 2021 prejeli prvo nagrado v kategoriji Naj spletna trgovina, pridobili smo certifikat »Varno in zdravo na dogodke«, v skladu z zakonodajo pa smo opravili tudi prvi posebni pregled ob petnajstletnem delovanju tirne vzpenjače, ter uredili Razgledno teraso na Bastiji.

Kako ste se pripravljali na odprtje lokalov, začetek prireditev in vrnitev turistov v mesto? 

Z najemniki lokalov na Gradu si želimo ponovnega zagona kulinarične dejavnosti, saj je Ljubljanski grad v zadnjih letih postal pomembno kulinarično središče, kjer ustvarjata priznana kuharska chefa Igor Jagodic in Luka Jezeršek. Ker se bliža sezona dogodkov na prostem, se veselimo začetka kulturnih dogodkov s publiko, kasneje pa seveda tudi dogodkov v dvoranah.

Ves čas skrbimo za varno počutje obiskovalcev, izvajamo ukrepe za preprečevanje širjenja korona virusa z rednim čiščenjem in zračenjem prostorov, razkuževanjem predmetov in površin, ki se jih obiskovalci dotikajo, z brezgotovinskim plačilom in z nameščenimi stojali z razkužili ter ostalimi higienskimi priporočili. 

Katerih novosti in prireditev na prostem se lahko veselimo na Ljubljanskem gradu? 

Če bodo sprostitveni ukrepi dopuščali izvajanje dogodkov za več kot deset obiskovalcev, smo s Kinodvorom tudi za to poletje pripravili spored priljubljenega Filma pod zvezdami. Konec maja bomo izvedli festival slovenske avtorske in etno glasbe Godibodi, na ogled postavili nove razstave, izvedli poletna počitniška varstva za otroke…

Pripravili smo novo doživetje za družine Friderik na Grajskem griču, novi kulinarična izkušnji – piknik paket in razvajanje z vrhunsko grajsko kulinariko pri vas doma, začinjeno s ščepcem virtualnega doživetja. Temu dodajamo Večerjo v Grajskem vinogradu in interaktivni sprehod z mobilno aplikacijo Modrosti o grajski trti in vinu. Ta doživetja tudi sicer potekajo na prostem in so v teh časih še posebej primerna. 

Če bodo sprostitveni ukrepi dopuščali izvajanje dogodkov za več kot deset obiskovalcev, smo s Kinodvorom tudi za to poletje pripravili spored priljubljenega Filma pod zvezdami.

Fotografija: Matjaž Rust

Se je trenutno na Gradu mogoče poročiti?

Da. Skladno z zadnjimi vladnimi ukrepi so poroke dovoljene do deset oseb. Uradne osebe so vključene med dovoljeno število. Ob rahljanju ukrepov je posledično pričakovati tudi večje povpraševanje po porokah.

Kaj je paradni konj Ljubljanskega gradu?

Dejavnosti Ljubljanskega gradu so zelo raznolike, od bogate kulturne dediščine, ki se zrcali na šestih stalnih postavitvah, do raznovrstnih kulturnih dogodkov skozi vse leto, doživljajskih vodenih ogledov, izvirnih grajskih pustolovščin, panoramskih razgledov, sprehodov v naravi, vrhunske kulinarike, lastne vinske zgodbe, praznovanj rojstnih dni za otroke, organizacije raznovrstnih dogodkov, porok, izbranih grajskih užitkov in sodobne trgovine z lastno blagovno znamko Friderik.

Na Gradu imate torej celo paradno konjenico. Kakšno vlogo ima v tej druščini Friderik? 

Friderik je ljubka grajska podgana, ki na Gradu biva že več kot petsto let. Pozna vse njegove skrivne kotičke in marsikatero zanimivo zgodbo, ki si jih beleži skozi stoletja. Lahko bi rekli, da je pravi grajski kronist, ki nam v sedanjem času pripoveduje zgodbe iz preteklosti. Najlažje ga boste našli v njegovi trgovini, kjer vam bo dal idejo za simpatično darilo. Friderik je glavni junak knjige za otroke, ki smo jo izdali na Gradu, lutkovne predstave, ki je nastala v naši produkciji, najslavnejši prebivalec gradu je upodobljen tudi v maskoti, kot lik pa se pojavlja tudi v različnih pedagoških programih za predšolske otroke in učence prve triade.

»Friderik je ljubka grajska podgana, ki na Gradu biva že več kot petsto let. Pozna vse njegove skrivne kotičke in marsikatero zanimivo zgodbo, ki si jih beleži skozi stoletja. Lahko bi rekli, da je pravi grajski kronist, ki nam v sedanjem času pripoveduje zgodbe iz preteklosti.«

Starejše novice