Foto: osebni arhiv Gaber Terseglav
Nika Vajnhandl
Sob, 19.2.2022 13:46
Slovensko podjetje Optifarm je omogočilo naročanje izdelkov od lokalnih ponudnikov, kar prek mobilne aplikacije. Izdelke vam dostavijo v roku enega dneva.

Slovensko podjetje je razvilo rešitev za digitalizacijo kratkih prehrambnih verig, ki se imenuje Optifarm smart. Povezuje lokalne ponudnike s končnimi kupci. 

Naročila za zdaj izvajajo od Kranjske Gore do Ljubljane, skupaj z okolico. Najprej poberejo naročila, potem pa jih v roku enega dne dostavijo do kupca.

Kmalu bo aplikacija zaživela po celi Sloveniji

Gaber Terseglav s podjetja Optifarm za Ljubljanainfo razkrije, da v teh dneh potekajo dogovarjanja za izvedbo pilotnega projekta po vsej Sloveniji.

»Pričakujemo, da bomo v tem letu pokrili vso Slovenijo,« obljublja. Če jim to uspe, bo torej lahko Ljubljančan lahko naročil domače izdelke recimo od prekmurskega kmeta. 

Opozori pa, da je njihova želja in ključna zasnova delovanja kratka prehrambna veriga: kar pomeni, da pokrivajo strategijo »od vil do vilic«, kjer je cilj, da se naredi čim manj kilometrov v okviru posamezne dostave. Na ta način podpirajo tudi zeleno politiko zmanjševanja ogljikovega dioksida.

Njihova želja pa je, da se aplikacija širi tudi v tujino. Zanimiv trg se jim zdi predvsem v Nemčiji in Avstriji.

»Verjamemo, da bo ta aplikacija naredila spremembo. Ljudje bodo začeli jesti in kupovati domače,« pove in poudari, da bo to vsekakor koristilo tudi lokalnim ponudnikom, ki jih na tak način podpremo.

V času covida bi vsi jedli domače

Čeprav razlaga, da se jim je tovrstna ideja porajala že nekaj let, pa je zares zaživela v času koronakrize, ko je postala potreba po samooskbi večja.

Zato so takrat v podjetju pohiteli in svojo rešitev dali trg aprila 2020. Od takrat, razlaga Terseglav, se jim dnevno pridružujejo novi ponudniki in kupci. 

Kako uspešna je aplikacija?

Za zdaj je v aplikacijo vključenih skoraj 50 lokalnih ponudnikov, ki izpolnjujejo osnovne pogoje: izdelki morajo biti izdelani, predelani in proizvedeni v Sloveniji. 

Če prebrskamo po aplikaciji, opazimo, da večina ponudnikov prihaja z gorenjskih koncev.

Odzivi kupcev pa so zelo pozitivni, pravi. Kupcem sistem najbolj koristi v smislu, da jim ni treba porabiti časa, da se odpeljejo na – morda – nekoliko odročno kmetijo.

Tudi kmetje naj bi predvsem prepoznali poštenost poslovnega modela. »Kmetje vedno manj vidijo poštenost v velikih verigah. Tukaj se mi zadeve lotimo z drugega konca: Levji delež damo kmetu,« dodaja.

Kdo vam izdelke pripelje in koliko za njih odštejete?

Logistika prevozov izdelkov se izvaja na več načinov, pove Terseglav. Logistiko za lokalnega ponudnika lahko izvaja podjetje Optifarm, lahko pa jo izvajajo tudi sami, v skladu s svojimi željami in področji, ki jih pokrivajo.

Ceno prevoza določi izvajalec logistike, ceno izdelka pa kmet sam.

Bo to slovensko podjetje uspelo na svetovnem trgu?

Čeprav nekateri ponudniki obstoječih e-commerce rešitev že gredo v smer digitalizacije kratkih prehrambnih verig, pa močnega igralca na tem področju, tudi v svetovnem merilu, še ni - kar slovenskemu podjetju dopušča rast in možnost za uspeh.

Potrditev za to, kar počnejo, so dobili tudi na Expo v Dubaju, kjer so bili v okviru Digitalnega središča Slovenije, izbrani kot najbolj inovativno podjetje na področju pametnih mest.

Terseglav nam zaupa, da so tam dobili tudi veliko povpraševanj iz tujine.

Starejše novice