Foto: Borut Bučinel
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sob, 28.8.2021 13:54
Govorili smo z umetnikom Žiganom Krajnčanom, ki se z glasbo igra in preizkuša njene meje.

Žigan Krajnčan je Umetnik – z veliko začetnico. Svojo kariero je začel kot plesalec sodobnega plesa, potem se je ukvarjal z režijo in koreografijo. Delal je skoraj po vseh gledališčih v Sloveniji, med gostovanji v tujini pa je praktično prepotoval svet.

Sedaj pa se je začel ukvarjati tudi s petjem in začutil, da je čas za naslednji korak: izdajo albuma.

Foto: Borut Bučinel

Vrata v širni svet mu je predvsem odprla predstava Alien Express z Gašperjem Kunškom, vodjem šole gibanja Urbana Scena.

Za predstavo, katere zasnova je, da je na vsakem nastopu drugačna, od občinstva in vzdušja odvisna, sta dobila nagrado Ksenije Hribar za najperspektivnejša plesalca.

Predstavo sta predstavila tudi znotraj evropske plesne mreže Aerowaves, ki jima je odprla vrata gostovanj od Brazilije do Kitajske.

Album, ki premika sceno naprej

Žigan Krajnčan za Ljubljanainfo pove, da bo album izdan naslednje leto maja.

Nekaj skladb iz albuma je že posnetih, nekaj jih na izvedbo v studiu še čaka. Glasbeni projekt, na katerem dela se imenuje Fusion Reactor. Šlo bo za multižanrski album.

V petek, 13. avgusta, je Kranjčan izdal še eno skladbo, ki bo na albumu. Imenuje se Don't Keep The Love Waiting in je žanrsko opredeljena kot vocal funk jazz.

Skladbe, ki bodo na albumu, je v glavnem napisal Krajnčan. Pri aranžmaju glasbe pa je sodeloval z družino in prijatelji. Tako so mu pomagali brat, filmski režiser Kristijan Krajnčan, pianist Marko Črnčec, didžej Nixon … in drugi, katerih še ne razkriva. 

Pri pesmi, ki pa je izšla nazadnje, pa mu je pomagal oče, skladatelj Lojze Krajnčan.

»Oče mi je pokazal pesem, ki jo je želel napisati za Big Band. Pesem je bila narejena le okvirno, veliko je še manjkalo. Oče je predlagal, da jo dogradim, odpojem jaz. Tako sva delala na pesmi med zaprtjem zaradi covida in res sem užival delati z njim. Tako pesmi nisem zares pisal, temveč se mi je utrnila. Namreč, sporočilo pesmi je prišlo ravno iz očetovstva. Iz tega, da sem pesem ustvarjal sam z očetom in iz tega, da sem pred kratkim sam postal oče.«

Z albumom želi Kranjčan »premakniti sceno naprej.« Namreč, velik poudarek je na spontanosti glasbe, ki nastane. 

Ples in petje

Žigan Krajnčan že nekaj časa raziskuje kombinacijo plesa in petja. 

Tako v svojem delu združuje ples, petje, različne žanre, poleg tega pa še vključuje razne elemente beat boxa.

Na svetu ni mnogo ljudi, ki bi se ukvarjali s korelacijo petja in plesa.

»Veliko na tem področju so seveda naredili Michael Jackson, James Brown, Prince … A so vzeli le plesne gibe, ti pa so postali prepoznavni, njihov simbol. Ples pa nikoli ni šel na neki višji nivo, kjer bi vzeli plesalce, ki znajo improvizirati in bi zaplesali solo sredi koncerta,« še dodaja.

Foto: Borut Bučinel

Starejše novice