Foto: Bobo
Maksimilijan N…
Sre, 29.11.2023 07:00
V luči izida njegovega novega albuma, treh razprodanih decembrskih koncertov v ljubljanskem Cankarjevem domu in 70. rojstnega dne, ki ga praznuje prav danes, smo spregovorili z velikim Vladom Kreslinom.

Nekaj dni pred svojimi tremi tradicionalnimi  koncerti, ki bodo 6., 7. in 8. decembra v ljubljanskem Cankarjevem domu, Vlado Kreslin praznuje 70. rojstni dan.  

Njegovima skupinama, Malim bogovom in Beltinški bandi, se bodo na odru Cankarjevega doma pridružili še številni mlajši glasbeniki. Obenem se lahko Vlado pohvali tudi z izidom najnovejše plošče z naslovom Kje si bla doslej

Mož s črno kitaro in prepoznavnim klobukom je svoje razmišljanje o kultnih nastopih v hramu slovenske kulture, prihodnosti glasbe in še čem strnil za Ljubljanainfo.

Vlado, spregovoriva malo o duši Cankarjevega doma. Je to oder, na katerem se najbolje počutite? Kako primerjate ljubljanski ambient z rodnim prekmurskim?

»Vsaka dvorana, vsako prizorišče ima svoj ambient. Če želiš imeti rokerski koncert - tak, kjer ga bolj 'žgemo', potem ga ne moreš narediti v Cankarjevem domu. Malo bolje lahko to storimo v Križankah, a to še zmeraj ni tisti rock, ki ga recimo igramo na Bujti repi (tradicionalni dogodek za prekmurske študente v Ljubljani, op. a.). Tam igramo tudi malo drugačen repertoar. 

Cankarjev dom je za nas pred 33 leti pomenil nekakšno iniciacijo. Tu so nas lepo sprejeli, zato čutim določeno hvaležnost do tega prostora. Takrat je že samo priti do koncerta na tem odru predstavljalo ogromen izziv. Prišel sem s svojimi 'starčki', Beltinško bando. Všeč mi je, da si lahko tu privoščimo malo več, kar se tiče infrastrukture, vizuali so dobri, koreografija je bogatejša kot drugje ...« 

Kako gledate na primerjavo med tistim čisto prvim koncertom pred 33 leti in prihajajočim? Verjetno se je velika večina tiste začetne treme že zdavnaj porazgubila, ali pač?

»Nikoli ne moreš biti povsem rutinski. Seveda ne gre za tisto tremo, ki jo imaš, preden stopiš na oder osnovnošolske predstave. Pri meni večji izziv predstavlja managerski posel. Jaz v glavnem vse delam čisto sam. Zato moram imeti v glavi najmanjše malenkosti; ali bo juha pred koncertom dovolj topla, kdaj bo odmor, kakšen bo program, ali je kdo iz benda zbolel ... 

Sto stvari moram imeti v glavi. Gre torej predvsem za nekakšno organizacijsko tremo, če bo šlo vse tako, kot mora.«

»'Hvala lepa, mi želimo pravo stvar,' je nekaj, kar bo potrebno jasno in odločno izjaviti.«

Vlado Kreslin

Obrniva pogled še malo h knjigam. Nastaja kaj novega? Verjetno je to proces, ki traja večno. 

»Par založb me nagovarja, a zaenkrat še nimam konkretnega načrta. Vseeno tu in tam nastane kakšna pesem, ki si jih vestno beležim. Podobno velja tudi za razne spomine in zgodbe iz svojega življenja, ki bi jih nekoč želel preliti na papir. Morda se nekoč v prihodnosti obeta nekakšne netipična avtobiografija. 

To je delo, ki ga delaš predvsem zase - ali bo izdelek na koncu dejansko ugledal luč sveta, pa je druga zgodba. Da se živeti tudi brez tega, saj sem v osnovi vendarle 'muzikant'«.

Skozi desetletja ste sodelovali z neštetimi umetniki, na lastne oči ste lahko spremljali razvoj glasbe. Zdaj živimo v infromacijski dobi, ko sodobne tehnologije pospešeno nadomeščajo ljudi, med drugim tudi umetnike. Z umetno inteligenco lahko priredimo posnetek, da bo Frank Sinatra pel pesmi Vlada Kreslina. Vas vse to navdaja z optimizmom ali vas skrbi za prihodnost glasbe?

»Vse to se mi zdi v prvi vrsti grozljivo. Ne morem si predstavljati, kako se bomo tisti ljudje, ki temu ne želimo podleči, vsemu temu postavili po robu. 'Hvala lepa, mi želimo pravo stvar,' je nekaj, kar bo potrebno jasno in odločno izjaviti. 

Upam, da nas bo več takih, kot pa tistih, ki bodo rekli: 'Uau, kako je to fensi in fajn'. Tu vidim problem, v kakšnem razmerju bomo. Skratka, grozno.«

»Naj smo narodnjaki, cigani, pihalne godbe ... Vsi moramo razveseliti občinstvo. To nas veže in vsi si želimo, da bi to čim dlje trajalo.«

Vlado Kreslin

Pred tremi leti je iznenada prišlo obdobje, ko ni bilo več možno imeti koncerte. Do sedaj se je zopet vse normaliziralo, vaši trije zaporedni koncerti so se z lahkoto razprodali - v duhu ekonomske teorije bi lahko rekli, da se za povpraševanje ni potrebno bati. Kako pa bo s ponudbo?

»Težko se je ločiti od vseh neverjetnih občutkov in izkušenj, ki ti jih lahko glasba ponudi. Vsi si želimo, da bi tisti dnevi, ko se usedeš v kombi s svojo ekipo in se odpraviš na koncert ter se z njega popolnoma izmučen vrneš ob štirih ali petih zjutraj, kar trajali in trajali. 

'Ima neka tajna veza,' kot je rekel Goran Bregović. In to še posebej velja za nas glasbenike. Pa naj smo narodnjaki, cigani, pihalne godbe ... Vsi moramo razveseliti občinstvo. To nas veže in vsi si želimo, da bi to čim dlje trajalo.«

Komentarji (1)

Papoffino (ni preverjeno)

Ti prdec stari zlizani!, nam boš kaj povedal o umetni intiligenci? Ko si v MB na Sidru imel koncert, si bil tako zadet, da nismo vedeli ali si živ, al glumiš, da si živ. In ta tvoja gluma je tvoj motor blefiranja ... ti si še večji "as", kot tvoj kolega Zoran Predikaka iz Starš, kasneje priimek spremenjen v Predin ...

Starejše novice