Liu Zakrajsek
Čet, 20.4.2023 07:00
Zakaj se moramo prav vsak dan zaščititi pred sončnim sevanjem?

V toplejših mesecih, ki so pred nami, bo naša koža prav vsak dan še bolj izpostavljena sončnim žarkom in posledično tudi UVA in UVB žarkom, ki jo lahko poškodujejo in jo tudi starajo. Veliko se že govori o nevarnosti izpostavljanja direktnemu soncu in visokim temperaturam, kadar smo recimo na plaži oziroma na morju – pa bi se morali pred soncem s pravilno uporabo zaščitnih filtrov zaščititi prav vsak dan?

O pomenu uporabe zaščitnih krem in pravilni negi kože, ki nujno vključuje tudi zaščito pred soncem, smo spregovorili s kozmetičarko, ustanoviteljico in lastnico derma diagnostičnega center NatashaSPAce Natašo Godler, ki v svojem delu raziskuje prav področje zaščite pred soncem v sklopu nege kože ter svoje sledile na Instagramu ves čas ozavešča o pomembnosti dnevne zaščite pred sončnim sevanjem. 

Zakaj je nujna raba kreme z zaščitnim faktorjem prav vsak dan, torej ne zgolj, ko smo zunaj oziroma direktno izpostavljeni soncu? 

»Če želimo na dolgi rok obdržati zdravo in čvrsto kožo, je vsakodnevna zaščita v stroki nujna. Na soncu se večina ljudi zaščiti, saj smo že leta deležni opozoril, kako nevarno je sonce. Vendar pa je za zdravje naše kože zelo pomembna vsakodnevna zaščita. V atmosferi imamo UVA in UVB radiacijo. Po domače povedano, UVB sevanju, pred katerim se večinoma zaščitite, je povečano, ko sonce sije. Ga občutite in vidite. Ima krajšo valovno dolžino od UVA sevanja.

UVB sevanje je tisto sevanje, ki ga povezujemo s poletjem, soncem, morjem. Vročina, ki jo oddaja, je tudi naravna varovalka, da se umaknemo v senco. Povzroča opekline, prekancerogene spremembe, hiperpigmentacije.

Druga zgodba pa je UVA sevanje, ki je prisotno prav vsak dan in ga ne občutimo. Tudi na meglene in deževne dni, ko večina na zaščito ne pomisli. Ima daljšo valovno dolžino in prodira v kožo veliko globje. Prodira tudi čez steklo. Razgrajuje dragoceni kolagen in poškoduje stene kapilar.

Posledično vpliva na čvrstost kože in povzroča prezgodnje vidno staranje kože, ki pa se mu s pravilno nego lahko v celoti izognete!  Sama strankam zelo rada rečem: tudi ko vi ne vidite sonca, sonce vidi vas!« 

Ali opažate, da na splošno ljudje vemo premalo o dnevni zaščiti kože pred soncem?

»Naše stranke se že leta zelo pridno ščitijo, to se dolgoročno na koži zelo, zelo pozna. V salonu že več kot 15 let izredno poudarjamo vsakodnevno zaščito kože, pa tudi celoten pravilen potek nege. Učinkovitost zaščite preverjamo na dermadignostičnih meritvah, kjer po potrebi nego doma korigiramo.

Na ultazvočni sliki se zelo lepo vidi vpliv UVA sevanja na naš kolagen, vidi se vsaka razgradnja in vzrok poškodbe; pa tudi izboljšanje, ki ga dosežemo s pravilno nego. In to je najboljša motivacija za pravilno nego! Vidni rezultati so tisti, ki so cilj vsake nege.

Kar se tiče zaščite, na dnevni bazi odsvetujem uporabo sončnih krem, ki jih uporabljamo na morju in smučanju, sploh pa vodoodpornih.

Priporočam pa vsakodnevno uporabo kvalitetne negovalne dnevne kreme, ki ima poleg ostalih lastnosti že vključeno tudi zaščito pred UV sevanjem.

Vse dnevne kreme, ki jih prodajamo v našem salonu imajo zato v svojih formulacijah že vključen SPF. Tako nikoli ni dvoma, kdaj uporabiti zaščito in kdaj ne, koža pa je vse leto odlično zaščitena. Za dnevno migracijo zadostuje dnevna krema z zaščito, SPF sončne kreme pa uporabimo na morju, smučanju in ob športnih aktivnostih.« 

Kako naj torej ustrezno negujemo svojo kožo?

Dobra vsakodnevna nega kože je sestavljena iz treh korakov. Poleg pravilnega čiščenja kože in izbora serumov (izbranih glede na cilj nege) obsega kvalitetno dnevno kremo, izbrano glede na tip kože, ki to zaščito že vsebuje. Zvečer pa seveda nočno kremo, ki bo med spanjem kožo obnavljala. Po mojih izkušnjah na dermadiagnostiki nanos sončne kreme čez dnevno kremo brez zaščite, ne prinaša zadovoljivih rezultatov in vse prepogosto izmerimo celo aktivne fotopoškodbe.

Zakaj? Ker uporabniki v takem zaporedju nanašanja izdelkov navadno uporabljajo premalo sončne kreme. Iz prakse pri meritvah lahko potrdim, da je razlog pogosto v tem, da je kombinacija enostavna premastna, ne vpije se lepo. Posledično jo uporabnik nanese premalo. 

Če pa v negi uporabljamo zgolj sončne kreme in ničesar drugega, pa izgubimo neštete odlične negovalne lastnosti dnevne kreme. Zato se splača investirati v dober serum in dobro dnevno kremo, ki se od nočne razlikuje in nikakor ne more biti ista, saj ima drugo funkcijo – nuditi nam mora dobro zaščito pred zunanjimi vplivi.

Obraz je pravzaprav edini predel kože, ki je zunanjim vplivom izpostavljen vsak dan, zato se obraz stara hitreje. Višji faktor uporabimo, kadar smo na soncu ali pa če vemo, da bomo recimo celo popoldne zunaj (športne aktivnosti in tako dalje).

Še moja pripomba: vaša nega bi prinašala tudi veliko večje rezultate, če bi namesto v dve kremi, investirali raje v en dober serum in eno kremo. Saj so serumi tisti, ki so srce nege in od katerih so odvisni vaši rezultati nege in seveda izboljšanje problematike (nečista koža, pigmenti nepravilnosti, upad čvrstosti, gubice, rdečica in občutljiva koža …), ki vas motijo.

Kvalitetna dnevna krema pa vam bo vsekakor ustrezno zaščitila kožo.« 

Zakaj ni dovolj, da nosimo pudre ali bb kreme s faktorjem? 

Te zaščite strokovno gledano žal niso dovolj, da bi ustrezno zaščitile našo dragoceno kožo pred UV sevanjem, saj ne pudra ne bb kreme v smislu zaščite nikoli ne nanesemo količinsko dovolj, saj je cilj, da dosežemo čim bolj naraven videz kože. Tudi zaščita še zdaleč ni samo SPF, tu so še antioksidantne mreže, ki ščitijo filter in tako dalje … Zaščita je danes prava znanost sama zase.

Zaščita v pudrih nas zaščiti bolj pred onesnaženjem v zraku, ni pa dovolj za UV sevanje.

Kožo moramo vseeno vedno zaščititi z ustrezno kremo, ki nas ščiti pred vplivi sevanja sonca, saj ima vsakodnevno sevanje izreden vpliv na našo kožo kot organ. UV sevanje je 80 procentni zunanji sprožilec vnetnih procesov. Izredno vpliva na razgradnjo dragocenega kolagena in vnetni procesi povzročajo prezgodnje vidno staranje kože, ki ga lahko s pravilno nego preprečimo. Staranje je po domače povedano pravzaprav seštevek vnetnih procesov mesecev, tekom let, desetletij. Zato je danes v stroki toliko poudarka na protivnetni prehrani, protivnetnih prehranskih dodatkih, protivnetni negi. Vnetje = staranje.

Nikoli ni prepozno, in sama rada dodam, da tudi nikoli prezgodaj, da vzpostavite pravilno nego.

Ni lepšega, kot veselje, ko skupaj dosežemo rezultate. Dermadiagnostika nam omogoča vpogled v očem nevidna stanja kože, tudi v fotopoškodbe, kar je neprecenljivo za moje delo in vaše rezultate. Omogoča kreiranje personalizirane nege. Nege, ki je pisana le vam na kožo. Taka nega pa omogoča odlične rezultate. Ne glede na leta in problematike.« 

Ali so sončne kreme primerne za vsak tip kože, tudi mastno ali aknasto? 

»Absolutno. Zaščitne kreme so danes neprimerljive s tistimi, ki se jih spomnite izpred let nazaj.

Odlične teksture krem so na voljo za prav vsak tip kože. Tako za zelo suho zrelo kože, pa vse do nečiste kože. Razvoj dnevnih zaščitnih krem in SPF sončnih gre naprej s svetlobno hitrostjo in študij na tem področju je nešteto.

Poanta danes še zdaleč ni samo v UV filtrih. Tu je še mnogo, mnogo več.

Treba je najti prave sončne kreme za vsak tip kože, tudi za nečisto kožo, v katerih ne sme biti komedogenih sestavin. Nikoli ni problem sam sončni filter, ampak to, kar je filtru v kremah primešano. Cenejši kot so ti izdelki, cenejše so sestavine.

Če je koža nečista, je treba to urediti s tretmaji in pravilno nego, pravilno izbrane sončne kreme same od sebe ne bodo povzročile aken, saj so akne hormonskega izvora.

Pri nas v salonu strankam z nečisto kožo in aknami svetujemo lahke kreme ali fluide, ki imajo mat zaključek in so lažje teksture ter bolj primerne za stranke, ki se soočajo s tovrstnimi problemi. Vendar akne nikakor niso ovira za ustrezno zaščito kože.

Mastne zaščitne kreme so preteklost. Danes je nedvomno na voljo odlična zaščita za prav vsako kožo.« 

Kako zvečer odstraniti ostanke sončne kreme? Ali moramo uporabiti čistilo ali je dovolj voda? 

»Za ustrezno nego in čiščenje kože vedno potrebujemo čistilno sredstvo in tonik. Napredni režimi nege imajo večinoma dodana kislinska čistila, ki nežno raztopijo plasti odmrlih celic in očistijo pore, povsod po svetu pa je sestavni del nege tudi kvalitetna silikonska sonična ščetka. Oljnih čistilcev in micelarnih vod našim strankam ne priporočam, saj na dermadiagnostiki vedno znova izmerimo poslabšano funkcijo epidermalne bariere, ki je ključna za zdravo in lepo kožo na dolgi rok. 

Samo voda pa vsekakor nikakor ni dovolj. Sama sem za čiščenje obraza lansirala sonično krtačko Purity, ki z nežnimi silikonskimi ščetinami temeljito, a koži prijazno in  zelo nežno očisti kožo. Pa še zelo prijetno je.

Vsi profesionalci na področju kozmetike in nege kože veliko pozornosti namenjamo stanju epidermalne bariere, saj je ta kazalnik celostnega stanja in zdravja naše kože in je kot taka ključna.

Naša koža je zelo izpostavljena zunanjim vplivom in rušenju ravnovesja. Kadar je kožna bariera stabilna, je možno izvajati tudi bolj kompleksne tretmaje za kožo, stranka pa si lahko privošči tudi močnejše in bolj učinkovite preparate.

Za čiščenje ob koncu dneva torej sama predlagam blago čistilo in tonik. Kvalitetne sonične krtačke, kot je Purity, so pomembne za čiščenje kože, ker ne poškodujejo bariere. Sonične zobne ščetke so na primer povsem normalni del osebne higiene, prav tako pa so v tujini stalnica, in na moje veselje vse bolj tudi pri nas.

Starejše novice