Slika je simbolična.
Liu Zakrajsek
Tor, 11.4.2023 07:00
S kozmetologinjo Tajko Selan smo spregovorili o pomenu vsakodnevne rabe krem z SPF.

Prihajajo toplejši meseci, ko bomo zopet lovili sonce, posedali zunaj, se za konce tedna večkrat odpravili v naravo ali pa izvajali športne aktivnosti na prostem. Sonce, ki smo ga tako težko čakali vso zimo, pa je tudi muhasto in zahteva našo dodatno previdnost pri vsakodnevni skrbi za kožo. 

Naša koža je v toplejših, bolj sončnih mesecih še veliko bolj izpostavljena sončnim žarkom, ki jo lahko opečejo in poškodujejo, vplivajo pa tudi na njen splošni videz, saj jo sušijo in starajo.

Prav zato je še toliko bolj pomembno, da se vsak dan zaščitimo pred sevanjem in redno uporabljamo kreme z zaščitnim faktorjem, ki so lahko najpomembnejši korak naše jutranje lepotne rutine.

Zakaj je pravzaprav pomembno, da uporabljamo zaščitni faktor prav vsak dan in ne zgolj kadar se izpostavljamo direktnemu soncu, na plaži ali na morju? 

O pomenu ozaveščanja o pravilni negi kože, ki nujno vključuje tudi zaščito pred soncem, smo spregovorili s Tajko Selan, ki v svojem delu nenehno ozavešča o pomenu vključevanja zaščitnih sončnih krem v vsakodnevno rutino svojih sledilcev in strank.

Tajka Selan je avtorica prvega slovenskega strokovnega bloga o kozmetiki Cosmedoc.si in soavtorica prvega slovenskega vodiča o sodobni kozmetiki in negi kože Živjo, lepa koža.

Svoje znanje je pridobivala na dodiplomskem študiju Kozmetologije na Fakulteti za farmacijo in na podiplomskem študiju Industrijske farmacije, danes pa ga širi v praksi z raziskovanjem, poučevanjem in individualnimi posveti. 

Njene vsebine, ki jih v sklopu želje po predaji znanja o kozmetiki in negi kože deli na svojih družbenih omrežjih in istoimenskem blogu, so zmeraj podprte z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. 

Kot sama pravi, je njeno poslanstvo znanstvena dejstva predstavljati na poljuden, enostaven in razumljiv način, da bodo razumljiva vsem, ne samo stroki, a hkrati razbijati zakoreninjene mite o kozmetiki ter delovati kot protiutež številnim »fake news« informacijam kozmetičnih marketinških lobijev.

Zakaj je nujna raba SPF prav vsak dan, torej ne zgolj, ko smo zunaj oziroma neposredno izpostavljeni soncu?

»«Uporabo kreme z zaščitnim faktorjem priporočamo na dnevni ravni, ker je UV sevanje prisotno 365 dni v letu, tudi na dni, ko sonca ni na spregled. Jasno je, da pomenu zaščite pred soncem šele zadnja leta dajemo toliko poudarka in da se večini ideja o vsakodnevni uporabi zaščitne kreme še zmeraj zdi precej ekstremna.

Še pred nekaj leti ni nihče govoril o tem, kako škodljivo je pravzaprav izpostavljanje soncu in kako škodljivo je imeti zagorelo polt. Dovolj povedno je, koliko žensk v zadnjih letih išče dermatološko obravnavo za sanacijo s strani UV sevanja povzročenih poškodb kože in kako se povečuje število diagnosticiranih primerov kožnega raka.

Na škodljive učinke UV sevanja pomislimo le na morju, saj jih lahko vidimo s prostim očesom – vidimo opeklino, ki nastane kot posledica izpostavljenosti žarkom UVB. Takrat uporabljamo zaščitno kremo, po dopustu pa jo pospravimo v predal, kar je napaka.

UV sevanje (predvsem žarki UVA) v večini povzroča poškodbe kože, ki jih ne moremo zaznati s prostim očesom. Gre za vnetne in razgradne procese, ki se leta in leta akumulirajo, preden se prvič pokažejo tudi na površini kože.

Seveda pa pri zaščiti pred soncem ne gre samo za estetski vidik, pač pa tudi za zdravstven vidik, saj vemo, da je UV sevanje znan karcinogen. UV sevanje zatorej ni prisotno samo na morju, pač pa čez celo leto, kar pomeni, da se je treba zaščititi vse dni v letu.« 

Zakaj ni dovolj, da nosimo pudre ali BB kreme s faktorjem?

»Ker jih nanesemo količinsko premalo, da bi lahko zagotavljali ustrezno zaščito. Praktično vsa prekrivna dekorativna kozmetika že ima dodane UV filtre in s tem zagotavlja SPF 15, 20, morda kakšne celo do 40.

A tak zaščitni faktor lahko izdelek zagotavlja samo, če ga nanesemo v ustrezni količini, to je dva miligrama na kubični centimeter kože (to je količina, na kateri se meri zaščitni faktor izdelka). Povprečna površina obraza znaša okoli 565 kubičnih centimetrov, kar pomeni, da za enkraten nanos potrebujemo približno 1,1 grama izdelka.

Če to pretvorimo v uporabniku lažje predstavljivo količino – za to, da bi dosegli zaščitni faktor, naveden na embalaži, bi morali nanesti četrtino čajne žličke BB kreme ali pudra.

Vemo pa, da je za dekorativno kozmetiko to nepredstavljiva in nenosljiva količina. Če nanesemo karkoli, kar je manj od tega, zaščitni faktor pade.

Če na primer nanesemo eno do dve pumpici BB kreme s faktorjem SPF 25, kot je običajno za takšno obliko izdelkov, dobimo v optimističnem scenariju faktor SPF 5, kar pa je bistveno premalo za ustrezno zaščito.« 

Koliko sončne kreme moramo uporabiti za obraz?

»Četrtino čajne žličke za obraz oziroma polovico čajne žličke za obraz in vrat. Da tovrstno količino lažje prenesemo v prakso, uporabljamo metodo dveh prstov – na kazalec in sredinec po celotni dolžini nanesemo približno centimeter debelo linijo zaščitne kreme.

Vem, da se to sliši abstraktno, bizarno in predvsem ogromno, a z manj zaščitne kreme preprosto nismo dovolj zaščiteni. Z ustrezno izbrano kremo z zaščitnim faktorjem se tudi s takšno količino da odlično delati.«  

Ali so sončne kreme primerne za vsak tip kože, tudi mastno ali aknasto?

»Absolutno, kreme z zaščitnim faktorjem so primerne za vse tipe kože in vse pridružene problematike.

Razvoj na področju zaščitnih izdelkov je v zadnjih letih napredoval s svetlobno hitrostjo, zato lahko danes čisto vsak najde pravo zaščitno kremo zase.

Predvsem za mastno in aknasto kožo svetujem lažje teksture zaščitnih krem – recimo fluide, ki so lahkotnejši in ne obtežijo kože. Največji strah tistih z aknami je, da bodo zaščitne kreme še bolj zadušile in poslabšale kožo. Kot že omenjeno, pomembno vlogo igra izbira ustrezne zaščitne kreme, predvsem pa njihovo ustrezno odstranjevanje (čiščenje) po koncu dneva.«  

Kako zvečer odstraniti ostanke sončne kreme? Ali moramo uporabiti čistilo ali je dovolj voda?

»Voda ni dovolj za čiščenje kože, tudi, če ne uporabljamo zaščitne kreme. V večernem času moramo zmeraj uporabiti vsaj čistilo na vodni osnovi (gel ali peno), da odstranimo vse nečistoče, ki so se čez dan nabrale na koži.

Za odstranjevanje zaščitnih krem pa je potrebno temeljito čiščenje – svetujem metodo dvojnega čiščenja. Pri metodi dvojnega čiščenja v prvi fazi v suho kožo vmasiramo čistilo na oljni osnovi, da raztopimo UV filtre, polimere in ostale oljnetopne nečistoče.

Obraz izperemo in nato nadaljujemo z drugo fazo, kjer v vlažen obraz vmasiramo še čistilni gel ali peno, da odstranimo morebitno ostanke olja in preostale vodotopne nečistoče.

Z ustrezno večerno metodo čiščenja bomo preprečili, da bi zaščitne kreme mašile pore ali povzročale dodatne izbruhe aken.« 

Preberite še

Starejše novice