Foto: Branka Keser
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Ned, 5.12.2021 13:30
Včeraj je potekal protestni shod proti vladi in ukrepom v namen zajezitve koronavirusa v organizaciji stranke Resni.ca.

Policisti Policijske uprave Ljubljane so včeraj opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov.

Prvega s pričetkom okoli desete ure, kjer se je na Trgu republike zbralo okoli 150 oseb in drugega s pričetkom okoli 12. ure, kjer se je na istem mestu zbralo okoli 1500 oseb.

Udeleženci so bili opozorjeni, da sta shoda neprijavljena in v skladu z vladnim odlokom prepovedana, ter da so dolžni spoštovati navodila policije.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

Policisti so udeležence skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask.

Razpustitev shoda

Nekaj pred 14. uro so se udeleženci obeh shodov, ki sta se združila, odpravili po ulicah centra Ljubljane, najprej ob Ljubljanici, nato pa na Slovensko cesto v smeri Gosposvetske ulice.

Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani naj ne ogrožajo varnosti prometa. Zaradi ogrožanja varnosti ljudi ter javnega prometa je bil shod nekaj pred 15. uro razpuščen

Osebe niso upoštevale ukazov in so še naprej kršile javni red - med drugim so v policiste metali razne predmete.

Zaradi hujših kršitev javnega reda je bilo sedem oseb pridržanih za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije. 

Okoli 16. ure je bil javni red vzpostavljen, policisti pa so med interveniranjem zoper posameznike uporabili prisilna sredstva-telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje.

V prekršku več protestnikov in organizator

Zoper 26 oseb policisti vodijo postopke o prekršku zaradi kršitev Zakona o javnih zbiranjih, zoper 12 pa zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru. 

Prav tako so zaznali eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Na obeh shodih so do sedaj zaznali po eno kršitev Zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper  organizatorja.

Napadi na policiste

Zaznani so bili trije primeri kaznivih dejanj napad na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, kjer vodijo predkazenski postopek zoper dva znana in enega neznanega osumljenca in primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, katerega storilec še ni znan.

Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Starejše novice