Ljubljanainfo
Tor, 13.12.2022 12:00
Policisti poročajo o poškodbi osebe s pirotehničnim sredstvom. Opozarjajo na previdno in uvidevno uporabo pirotehnike.

Včeraj, nekaj pred polnočjo, so bili ljubljanski policisti obveščeni o poškodbi osebe s pirotehničnim sredstvom na območju Logatca. 

Po doslej znanih podatkih je mlajši osebi v roki eksplodiralo pirotehnično sredstvo in jo huje poškodovalo. 

Oseba je bila odpeljana v Univerzitetni klinični center Ljubljana, njeno življenje pa ni ogroženo. Policisti vse okoliščine dogodka še preiskujejo.

Uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije dovoljena od 26. decembra

V Sloveniji je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. 

Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči, v Sloveniji ni dovoljena. 

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj  v Sloveniji morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.  

Lani sedem poškodb, pri mladoletniku je bila potrebna amputacija dlani

Na območju Slovenije so lani ugotovili 104 kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki. V petih primerih so se poškodovali mladoletnik dvakrat pa odrasli osebi. 

Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin. 

Pri odraslih osebah so v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe. Obravnavali so tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije so lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike.

V največ primerih je šlo za različne petarde.  

»Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih sredstev, jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah, prav tako ne kupujte izdelkov, ki jih posamezniki prodajo po družabnih omrežjih,« svetujejo policisti. 

»Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna,« dodajo. Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali, iz katerih so narejeni.

Starejše novice