Fotografija je simbolična.
Nika Vajnhandl
Tor, 7.12.2021 15:56
Številne pohodnice v Primorsko-Notranjskih hribih poročajo o spolnih napadih. Policija je storilca že izsledila, a mu je naložila zgolj globo.

Pohodnice, ki obiskujejo Primorsko-Notranjske hribe, se soočajo s spolnimi napadi moškega, ki naj bi bil po poročanju Radiotelevizije Slovenije, star 40 let in domoval na območju Policijske postaje Sežana.

Tri žrtve napada so za omenjen medij spregovorile o tem, da se jim je moški približal in se jih ob tem dotaknil, nekaterih tudi po intimnih predelih. Pri tem naj bi bil zamaskiran in oblečen v črno.

Policisti so mu odredili le denarno kazen

Policisti s Policijske uprave Koper za Ljubljanainfo povedo, da letno prejmejo nekaj takšnih prijav in zagotavljajo, da »policisti vedno naredijo vse skladno z zakonodajo, da storilca izsledijo in ga tudi kaznujejo«.

Zakonodaja pa je takšna, da je kazen zaradi nedostojnega vedenja po zakonu javnega reda in miru zgolj denarna. Zato se lahko storilec še vedno giblje po pohodniških točkah in napada pohodnice.

»Maja smo dejansko dobili prijavo o takšnem prekršku, storjenem pod Vremščico,« za Ljubljanainfo razlagajo o primeru, ko naj bi moški pristopil do ženske in jo prijel za nogo, pri tem pa naj bi bil drzen in nesramen. 

Policisti so ga izsledili in mu izrekli globo v vrednosti okoli 250 evrov.

Na pohodnice pa naj bi moški pogosto prežal tudi na Nanosu in še drugod v naravi.

Previdnost in ozaveščanje 

Policisti svetujejo previdnost, pozivajo pa tudi starše, naj se z otroki doma o takšnih situacijah poglobljeno pogovorijo. 

Apelirajo na vse, da v takšnih primerih – napada, zalezovanja, vabljena v vozilo in podobno – takoj pokličete na 113 in policistom poveste čim več podatkov. 

Le v tem primeru bodo lahko storilca izsledili in ga primerno kaznovali, še izpostavljajo.

Starejše novice