Foto: PPP Nova Gorica
Ustvarjeno dne
Pet, 27.1.2023 15:00
Močna burja na Severnem Primorskem je presenetila marsikaterega voznika in omejila promet.

Zaradi vremenskih razmer je prišlo do omejitev prometa na vipavski hitri cesti H4 (med Nanosom in Selom) kot tudi po regionalnih cestah (regionalna cesta Razdrto - Podnanos - Manče – Vipava) v Vipavski dolini.

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so tudi včeraj zaradi močne burje na tem območju izvajali nujne ukrepe za večjo varnost v prometu z namenom preprečevanja prometnih nesreč.

Globa za tovorna vozila

Kljub temu pa številni vozniki tovornih vozil ob močni burji prepovedi niso upoštevali, zato jih je doletela globa.

Tudi na današnji dan na Severnem Primorskem piha močna burja, zato so se policistom Policijske prometne policije Nova Gorica pri izvajanju nujnih ukrepov zaradi močne burje pridružili tudi prometni policisti z območja koprske policijske uprave, Specializirane enote za nadzor prometa Generalna policijska uprava in cestninski nadzorniki.

Policisti več policijskih enot skupaj s cestninskimi nadzorniki namreč izvajajo določene ukrepe za večjo prometno varnost z namenom preprečevanja prometnih nesreč in preverjajo, če vozniki upoštevajo omejitev prometa zaradi nastalih vremenskih razmer (vremenske razmere – prepoved vožnje zaradi burje).

Kaj svetujejo policisti?

Zaradi močne burje je potrebno prilagoditi vožnjo, prav tako policisti opozarjajo na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna.

Svetujejo, da v naprej preverite prometne razmere na cestni relaciji, na katero se podajate. Omejitve v prometu zaradi vetrovnih razmer veljajo predvsem za tovorni promet, saj tovornjakom zaradi višine grozi večja nevarnost, da jih močni sunki vetra lahko prevrnejo.

Bočni veter vpliva zlasti na večja oziroma na vozila z večjimi bočnimi površinami z večjo maso (tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami...), moč vetra pa se stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil.  

Neupoštevanje omejitev prometa ima namreč lahko zelo hude posledice, zato udeležencem v cestnem prometu za vožnjo v času močne burje med drugim svetujejo, da zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še bolj previdno kot sicer.

Priporočena je večja varnostna razdalja  med vozili, saj vas lahko med vožnjo lahko presenetijo različni predmeti zaradi sunkov burje, med vožnjo naj bodo vedno zbrani, prav tako se skušajte izogibati prehitevanju, saj močan sunek burje lahko zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo.

Foto: PPP Nova Gorica

Kršitve voznikov

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so zaradi neupoštevanja zapore ceste oziroma prepovedi vožnje v času močne burje (kršitev določil 28. a člena zakona o pravilih cestnega prometa) v času od 26. januarja od 6. ure dalje do današnjega dne, ukrepali zoper 28 voznikov tovornih vozil in so jim bili izdani plačilni nalog.

Policisti so izrekli globo 25 pravnim osebam (tuje gospodarske družbe) in uvedli prekrškovni postopek zoper tri pravne osebe (z območja Republike Slovenije).

Prav tako so se policistom v navedenem času pri izvajanju ukrepov za omejitev prometa (prepoved vožnje zaradi močne burje, po določbah 28. a člena ZPrCP) pridružili tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa na Generalni policijski upravi.

Policisti omenjene enote so ukrepali zoper šest voznikov tovornih vozil in jim izrekli globo, prav tako so ukrepali in izrekli globo petim pravnim osebam (tujim gospodarskim družbam), uvedli so tudi prekrškovni postopek zoper eno pravno osebo (z območja Slovenije).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice