Slike je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 20.9.2023 10:17
Znane so nove podrobnosti včerajšnje tragične nesreče na Soči.

Policisti novogoriške policijske uprave so bili včeraj obveščeni o tragični nesreči med raftingom na reki Soči pri naselju Trnovo ob Soči (pod kampom Trnovo) v občini Kobarid in v kateri je umrl 55-letni državljan Združenih držav Amerike.

Ugotovljeno je bilo, da se je večje število tujih državljanov oziroma 16 udeležencev (državljanov ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Belgije) okoli 10.30 pod vodstvom dveh vodičev lokalnega ponudnika z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči od vstopne točke Boka (pri naselju Log Čezsoški) na Bovškem proti izstopni točki Trnovo 1, ki je pod naseljem Trnovo ob Soči.

Med plovbo po reki Soči (v dolžini približno desetih kilometrov) je prvi gumenjak (na vsakem gumenjaku je bilo osem oseb in vodič) približno na polovici poti zaradi visokega vodostaja zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu.

Pri tem so s prvega čolna v vodo padli štirje udeleženci raftinga in jih je vodni tok odnesel nizvodno.

Vodniku drugega čolna (ki je bil za prvim gumenjakom) je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane (med njimi tudi obnemoglega 55-letnega državljana ZDA), četrtemu udeležencu iz prvega čolna se je po padcu uspelo rešiti iz vode do bližnjega brega, nato pa se je odpravil peš do izstopnega mesta Trnovo 1.

V nadaljevanju je drugi čoln (na njem se je poleg vodiča nahajalo enajst oseb) zaneslo v levo izven idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s prednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi udeleženci raftinga padli v reko Sočo.

Omenjenemu vodiču in desetim udeležencem se je uspelo rešiti iz reke Soče na bližnji breg, medtem ko je tok reke Soče 55-letnega državljana ZDA odnesel nizvodno.

Kasneje so pod mostom, ki je ob izstopnem mestu Trnovo 1, v reki Soči opazili negibno osebo in jo približno 300 metrov nižje od omenjenega mostu potegnili iz reke Soče ter začeli oživljanje vse do prihoda reševalcev Nujne medicinske službe Zdravstvenega doma Tolmin na omenjeni kraj.

Reševalci so nadaljevali z oživljanjem ponesrečenca, vendar je ameriški državljan kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl.

Zdravnik Zdravstvenega doma Tolmin je na kraju potrdil njegovo smrt in odredili sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti.

Prav tako sta bila lažje telesno poškodovana dva udeleženca raftinga (državljana ZDA) iz drugega čolna, prvo pomoč so jima nudili v Zdravstvenem domu Tolmin.

Kasneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi omenjeni čoln, na katerem so bili štirje udeleženci, ki so ostali na gumenjaku in z brega reke Soče pobrali še nekaj ponesrečenih udeležencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči.

Poleg policistov in kriminalistov so na kraju včerajšnje tragične nesreče posredovale tudi druge pristojne službe: gorski reševalci Gorske reševalne službe Tolmin, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid in reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Tolmin.

O dogodku so policisti obvestili tudi Okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe. Policija nadaljuje z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine včerajšnjega tragičnega dogodka.

Starejše novice