Foto: Gasilska brigada Ljubljana
Ljubljanainfo
Tor, 19.9.2023 13:22
Takšni so rezultati analize usedlin, ki jih je med poplavami pustila Sava.

Padavine izjemnih intenzitet so v noči na 4. avgust zajele porečja na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Škofjeloškega, Cerkljanskega ter Polhograjskega hribovja, tako da je v samo šestih do 12 urah na z julijskimi padavinami predhodno namočena porečja padlo med 150 in 200 milimetrov dežja, ki je povzročil silovit porast številnih hudournikov, manjših vodotokov in rek.

Analiza usedlin

Še istega dne dopoldne je Sava na ljubljanskem območju dosegla izjemen pretok. V spodnjem delu je imela pretok več kot 3000 kubičnih metrov na sekundo, kar se je zgodilo prvič po letu 2010. 

Sledile so obsežne in uničujoče poplave. Poplavljena so bila številna naselja s stanovanjskimi in gospodarskimi objekti, reke pa so nosile obsežne količine plavja in odnašale mostove in ceste.

In medtem ko je analiza poplavnega mulja v zgornji Mežiški dolini pokazala presežene vrednosti potencialno strupenih snovi, predvsem svinca, je analiza usedlin, ki jih je pustila Sava, pokazala, da ta v svojem porečju ni onesnažena.

Mejne vrednosti torej niso bile presežene, kar pomeni, da prst v tistem delu Ljubljane za tamkajšnje prebivalce ni bila nevarna. 

Starejše novice