Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 17.4.2023 14:00
Agencija za varnost prometa in Policija danes začenjata izvajati nacionalno preventivno akcijo »hitrost«, ki bo trajala do 23. aprila.

Maraton nadzora hitrosti bo potekal v petek, 21. aprila.

Številni dejavniki, ki so povezani z objestno, tvegano in neprilagojeno vožnjo, povečajo nevarnost za nastanek prometne nesreče.

Z višjo hitrostjo so praviloma težje tudi posledice prometnih nesreč.

Delež prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zmanjšal 

Zaradi neprilagojene hitrosti so lani zabeležili skoraj 3500 prometnih nesreč, v katerih je ugasnilo 26 življenj, kar je 23 manj kot v letu 2021 oziroma 47 ostotkov manj.

Število poškodovanih, tako lažje kot huje, pa je znašalo 2062 in je bilo največje v zadnjem petletnem letnem obdobju, od leta 2021 se je tako povečalo za 20 ostotkov.

Na območju omejene hitrosti 30, vozil z 132 kilometri na uro

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je 15-im občinam na podlagi javnega poziva podelila v brezplačno polletno uporabo prikazovalnike hitrosti v decembru 2022.

Ti so razkrili peročo problematiko objestne vožnje. V občini Trnovska je voznik pri omejitvi 30 kilometrov na uro vozil nedopustnih 132 kilometrov na uro.

Tako je več kot štirikratkrat prekoračil dovoljeno hitrost ...

Kar je najbolj zasrkbljujoče, da je divjal v neposredni bližini osnovne šole, kar nakazuje tudi prometni znak, postavljen ob prometnem znaku za omejitev hitrosti.

V Kočevju je bila pri omejitvi 70 kilometrov na uro izmerjena najvišja hitrost kar 190 kilometrov na uro v neposredni bližini označenega prehoda za pešce in kolesarske poti.

V občinah Šmarje pri Jelšah, Kozje in Poljčane so bile pri omejitvi 50 kilometrov na uro najvišje izmerjene hitrosti kar 116 kilometrov na uro, v občini Hoče-Slivnica pa pri omejitvi 40 kilometriov na uro kar 105 kilometrov na uro.

Največ povzročiteljev med mladimi

Starostni skupini med 18. in 24. letom (750 prometnih nesreč) ter med 25. in 34. letom (681 prometnih nesreč) sta bili tudi lani med najbolj rizičnimi z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti. 

To potrjuje dejstvo, da so mladi vozniki (18 do 24 let) motornih vozil precej bolj rizični kot starejši vozniki motornih vozil (starejši nad 65 let), saj povzročijo 3,5 krat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti klub dejstvu, da jih je številčno precej manj. 

Število povzročiteljev prometnih nesreč s starostjo pada.

Starostne skupine od 18. do 24. let, od 25. do 34. let in od 45. do 54. let starosti so v minulem petletnem obdobju najbolj pogoste skupine pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom.

Največ smrtnih prometnih nesreč so lani povzročili posamezniki iz starostne skupine med 45. in 54. letom starosti.
 

Vse več kolesarjev v prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti

Na prvo mesto glede prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti sodijo vozniki osebnega avtomobila.

Lansko leto jih je kar 2561 povzročilo prometno nesrečo, tako v zadnjih petih letih je v povprečju kar 73 odtotkov voznikov osebnih avtomobilov.

Vendar se delež v zadnjih letih nekoliko zmanjšuje, v letu 2018 je znašal 77 odstotkov, v lanskem letu pa je padel na 71 odstotkov.

Voznikom osebnih avtomobilov sledijo povzročitelji kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil.

Kolesarji so v letu 2018 povzročili 238 prometnih nesreč, lani pa že 412 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti. V preteklih petih letih se je delež povečal iz 7 odstotkov na 11 odstotkov, medtem ko delež pri voznikih enoslednih motornih vozil ostaja med osem in 10 odstotki. 

Minulo leto smo zabeležili največ umrlih zaradi neprilagojene hitrosti med vozniki enoslednih motornih vozil (šest smrtnih žrtev) in kolesarji (5 smrtnih žrtev).

Zaradi hitrosti in alkohola ugasnilo devet življenj

Vožnja pod vplivom alkohola in neprilagojena hitrost sta pogosto pri prometnih nesrečah pogosto povezana in tudi z najbolj usodnimi posledicami.

Agencija za varnost prometa opozarja, da se je lani od 1590 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, 610 pripetilo zaradi neprilagojene hitrosti, v njih pa je življenje izgubilo devet oseb.

Konec tedna največ nesreč s smrtnim izidom 

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti se pripeti ob koncih tedna, v soboto in nedeljo.

Zadnjih pet let je največ udeležencev zaradi neprilagojene hitrosti umrlo med polnočjo in 1. uro zjutraj, 14 umrlih ter med 19. in 20. uro, po 12 umrlih.

Večina smrtnih prometnih nesreč se zaradi neprilagojene hitrosti pripeti  pozno popoldne oziroma v nočnem času med 19. uro zvečer in 1. uro ponoči.

Lansko leto je odstopalo od povprečja, devet od 26 umrlih je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo med 11. in 15. uro.

Agencija za varnost prometa ob tem poziva voznike naj vozijo zmerno in odgovorno, saj se objestna in agresivna vožnja prepogosto konča usodno.

Starejše novice