Vir: Policija
Rebeka Sivka
Pet, 19.11.2021 16:55
Policija je na avtocestnem počivališču Povir izvajala poostren nadzor nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov.

17. novembra je bil na avtocestnem počivališču Povir (smer Ljubljana) izveden poostren nadzor nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov v cestnem prometu, s poudarkom na problematiki nezakonitih čezmejnih pošiljk odpadkov.

Osnovni namen poostrenega nadzora je bil povečanje aktivnosti policije pri odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj zoper okolje, prostor in naravne dobrine, spremljanje problematike in bolj učinkovit prenos informacij, potrebnih pri odkrivanju kaznivih dejanj in prekrškov povezanih z varstvom naravnega okolja, ter s tem posledično izboljšanje razmer na področju varstva okolja. 

Zaznanih 12 kršitev

V nadzoru je bilo kontroliranih 38 motornih vozil, od tega 19 tovornih vozil, ki so prevažala odpadke. Pri tem je bila temeljito preverjena vsa dokumentacija, ki je spremljala tovor, dokumenti voznikov in vozil ter opravljen pregled tovora. 

Zaznanih je bilo 12 kršitev cestno prometnih predpisov. Največkrat je šlo za pretežko vozilo, neuporabo luči, varnostnega pasu ter ena kršitev Zakona o tujcih.

Kršitve okoljskih predpisov niso bile ugotovljene. Odpadki, ki so bili naloženi na kontroliranih tovornih vozilih, izvirajo večinoma iz Italije in so namenjeni v države srednje in vzhodne Evrope in Slovenijo. 

Prevažanje različnih odpadkov

Večinoma so prevažali odpadke za gorivo cementarn, odpadni papir, kovine, mulj iz papirniške industrije, mehansko obdelane odpadke, lesne odpadke, v enem primeru tudi odpadne akumulatorje. 

Organizatorji prevoza so bili italijanska, madžarska in slovenska podjetja, prevozniki pa slovenska, hrvaška in madžarska transportna podjetja.

Starejše novice