Ljubljanainfo
Pet, 19.11.2021 10:59
Sedaj je uradno. Oblasti so določile, da bodo po vsej Avstriji za 20 dni uvedle popolno zaprtje države, saj število okužb s covidom-19 po državi še naprej narašča, so sporočili severni sosedje.

Epidemiološke razmere se v Evropi še naprej zaostrujejo. Po podatkih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni so večji deli Evrope tako rdeči ali temno rdeči, med njimi tudi Slovenija, temno rdeče pa so tudi Madžarska, Hrvaška in tudi Avstrija.

Prav v Avstriji se zadnje dni borijo z rekordnim številom okužb z novim koronavirusom. Tako so včeraj potrdili 15.145 okužb z novim koronavirusom, s čimer so potrdili še več okužb kot v sredo, ko so že poročali o dnevnem rekordu. 

V Avstriji so včeraj presegli tudi mejnik milijon potrjenih okužb od začetka pandemije. Prvič so okužbo potrdili 25. februarja 2020 pri dveh osebah, skoraj 21 mesecev kasneje pa se jih je nabralo že 1.011.465.

Zaradi hitrega naraščanja okužb so v Avstriji v ponedeljek zaprli javno življenje za ljudi, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Domove lahko zapustijo le za nakup živil, obisk pri zdravniku ali odhod na delovno mesto.

Lockdown in obvezno cepljenje za vse

Danes pa je avstrijski kancler Alexander Schallenberg sporočil, da bodo s ponedeljkom uvedli popolno zaprtje države za vse prebivalce, prav tako bi naj s februarjem uvedli tudi obvezno cepljenje.

Po besedah Schallenberga naj bi zaprtje države trajalo maksimalno 20 dni, poroča portal Sky News, če pa bo pri severnih sosedih tudi prišlo do obveznega cepljenja, pa bo Avstrija s tem postala prva država v Evropi, ki bo uzakonila obvezno cepljenje proti koronavirusu. Do danes so takšen korak ubrale le Indonezija, Mikronezija in Turkmenistan.

»Ne želimo si petega vala,« je ob današnjih zaostritvah še dejal Schallenberg.

Nove spremembe pri vstopu v Avstrijo

Sicer pa Avstrija spričo zaostrenih epidemioloških razmer zaostruje pogoje za vstop v državo. Od ponedeljka bo za prehod meje obvezno tako imenovano pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR.

Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo. Izjema so dnevni migranti Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, velja tako imenovano pravilo 3G. To vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante. Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur. Antigenski hitri testi bodo po novem veljavni namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur. Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in ki vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice