Dečka iščejo že skoraj teden dni (foto: zajem slike/Instagram).
Ljubljanainfo
Pon, 29.4.2024 12:00
V Bremervördeju v Nemčiji so včeraj nadaljevali z iskanjem dečka, ki je izginil. Doslej se je iskanja udeležilo okoli 1200 ljudi. Tudi po tednu dni šestletnega Ariana niso našli.

Deček z avtizmom je prejšnji ponedeljek zapustil dom svojih staršev – in je od takrat pogrešan. Sinoči ga je na kopnem, v reki in jezeru iskalo približno 1200 ljudi. Kljub največjemu iskanju doslej otroka niso našli. Operacija traja dlje, kot je bilo pričakovano.

»Zaradi mukotrpnega iskanja neprehodnega terena bo velik del sil zdaj počival,« je sinoči sporočila tiskovna predstavnica policije. 

Policisti so ponoči želeli analizirati rezultate obsežne akcije, da bi lahko danes nadaljevali z morebitnimi nadaljnjimi preiskovalnimi dejanji.

Ni sledu o Arianu

V nedeljo se je oblikovala 1500 metrov dolga usklajena človeška veriga s približno 800 ljudmi, ki so po navedbah policije načrtno preiskali vsak kotiček igrišča. Iz mesta Kranenburg so se reševalne službe zjutraj odpravile proti jugu v Elm.

»Odtise stopal, ki bi lahko pripadale Arianu, so v zadnjih dneh večkrat našli na tem območju,« je policija sporočila včeraj zjutraj. 

Popoldne se je izkazalo, da najdeni odtisi pripadajo drugim osebam.

Po človeški verigi so teren preiskale manjše ekipe, ki so vstopale v težko dostopna mesta, kot je gosto grmovje.

»Še nikoli nisem vodil tako obsežne preiskave,« je povedal Jörg Wesemann, vodja operacij rothenburške policije.

Po podatkih gasilske enote Steinhude je t. i. hovercraft, ki je zelo primeren za iskanje ljudi na poplavljenih travnikih. Policisti na konjih so pregledovali kanale, okolico pa je preiskovalo tudi deset brezpilotnih letal.

Zaenkrat še ni podatkov o končnem datumu iskanja, je včeraj povedala tiskovna predstavnica policije, saj imajo še upanje. Iskalne ekipe so se sinoči, tako kot prejšnji večer, izogibale povzročanju hrupa v upanju, da se bo šestletnik rešil iz skrivališča

Pred tem so med drugim predvajali glasno glasbo in izvajali ognjemete. To so stvari, ki jih ima fant rad, zato so upali, da se bo premaknil k njim.

V soboto popoldne so tamkajšnje kmete pozvali, naj do nadaljnjega ne izvajajo košnje. Možnosti, da je šestletnik na enem od polj okoli okrožja Elm, ni mogoče izključiti, so sporočile oblasti. Interventne službe so medtem nadaljevale z iskanjem Ariana na reki Oste. 

Ponovno je bilo uporabljenih več sonarjev. Vendar pa niso odkrili nobenih novih sledi, je v soboto popoldne dejal tiskovni predstavnik policije. Dodatne službe za nujno pomoč so prečesale območje med Elmom in občino Oldendorf.

Napad volka izključen

Tiskovni predstavnik policije je v soboto izključil morebiten napad volka. Tudi svetovalec za volkove iz okrožja Rotenburg meni, da je to malo verjetno. Wolfgang Albrecht je dejal, da nevarnost obstaja le v posebnih primerih, ko se na primer volk počuti napadenega.

Operativno strategijo iskanja so uskladili s strokovnjakom za avtizem, je v petek zvečer povedala tiskovna predstavnica policije.

Odvoz smeti odpovedan, jaški pregledani

V petek so odvoz smeti odpovedali, da so lahko prostovoljci pregledali zabojnike. Pregledali so tudi jaške, lope in garaže. Po informacijah NDR Spodnja Saška so se službe za nujno pomoč med iskanjem osredotočile tudi na kanalizacijski sistem. Po besedah ​​policije je Arian neverbalen in se ne more odzvati, če sliši, da ga nekdo kliče.

Policija je v petek zvečer na območju iskanja postavila reflektorje, ki so v nebo projicirali snop svetlobe in do jutra predvajali otroške pesmice. Policija je upala, da bo to pritegnilo pogrešanega fanta.

»Fant bi se lahko pozitivno odzval na kaj takega,« je dejal tiskovni predstavnik. 

Prejšnje noči so pomočniki med drugim prižigali ognjemete, je povedal tiskovni predstavnik policije. Na željo staršev so gasilci balone in bonbone obesili v gozdu v bližini dečkove družinske hiše.

Fant je v ponedeljek zvečer od doma odšel le v svetlih oblačilih. Oblečen je bil v pulover z dolgimi rokavi, črne trenirke in nogavice brez čevljev. To so pokazale tudi slike zasebne nadzorne kamere na tem območju.

Preberite še

Starejše novice