Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 21.1.2023 08:42
S Policijske uprave Ljubljana so se danes odzvali na dogajanje ob protestu ob drugi obletnici izselitve avtonomne cone Rog iz nekdanje tovarne koles.

Včeraj smo poročali o nedavni obletnici izselitve avtonomne cone Rog iz nekdanje tovarne koles v središču mesta, kjer so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti.

Nekaj sto ljudi je drugo obletnico izselitve včeraj pospremilo s protestom – protestniki so se iz parka Tabor sprehodili mimo RTV Slovenija prek Slovenske ceste in Tromostovja do Mestne hiše in od tam do Roga, kjer so poskušali odpreti vrata na dvorišče novonastajajočega ustvarjalno-kulturnega centra, a so jim to preprečili policisti.

Na Policijsko upravo Ljubljana smo se včeraj obrnili z nekaj vprašanji glede protesta, med drugim tudi, ali je bil kateri od protestnikov poškodovan oziroma pridržan in danes so se odzvali s pojasnilom.

Sporočili so, da so policisti Policijske uprave Ljubljana včeraj opravili varovanje neprijavljenega javnega shoda, ki se je okoli 18. ure pričel v parku Tabor v Ljubljani. Udeležilo se ga je okoli 150 oseb, ki so iz parka odšle po ulicah mesta ter se pri tem ustavile na Mestnem trgu.

Pred stavbo občine so se osebe ustavile, medtem pa so neznane osebe iz množice z barvo poškodovale pročelje stavbe.

Policisti v predmetni zadevi preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. V nadaljevanju so udeleženci shoda pri hoji po ulici v policiste, ki so varovali neprijavljen javni shod, vseskozi metali snežne kepe in se tako nedostojno vedli do policistov.

Med potekom neprijavljenega javnega shoda so se udeleženci nato zaustavili pred ograjenim vhodom v gradbišče na Trubarjevi cesti v Ljubljani, kjer so s silo telesa poskušali vdreti na gradbišče. Navedeno dejanje so jim
preprečili policisti.

Nekaj posameznikov iz množice je nato prižgalo bakle, potisnilo policiste ob kovinsko ograjo, jih pričelo brcati, vanje metati snežne kepe, jih žalili, enemu so poskušali odtujiti tudi del uniforme.

Uporaba prisilnih sredstev, poškodovan ni bil nihče

Policisti so zaradi odvrnitve napada morali uporabiti prisilna sredstva in sicer potiskanje množice od sebe. Večina prisotnih udeležencev ni aktivno sodelovala pri napadu na policiste. Policisti identiteto storilcev še ugotavljajo in preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti.

V nadaljevanju, še piše v poročilu policije, se je množica pomaknila do parka Tabor, kjer se je neprijavljen javni shod okoli 19.30 zaključil. Policisti v več primerih kaznivih dejanj, kršitev javnega reda in miru, cestno prometne zakonodaje in drugih kršitev še zbirajo obvestila. Po doslej znanih podatkih med potekom shoda nobena oseba ni bila poškodovana.

Med shodom, ki se sicer je začel mirno, so policisti, ki so le poskušali zaščiti premoženje in varovati javni red, postali žrtev nekaterih posameznikov, opozarjajo na Policijski upravi Ljubljana.

To so posamezniki, ki izkoriščajo shode za uresničevanje zgolj lastnih interesov z namenskim žaljenjem in napadi na policiste, da bi izvali nemire in povzročili premoženjsko škodo.

Zato vse, ki se nameravajo v prihodnosti udeležiti podobnih dogodkov, pozivajo, da svoja mnenja izražajo mirno in kulturno, brez izvajanja kaznivih ravnanj. Organizatorjem pa svetujejo, da shode oziroma prireditve prijavijo in tako skupaj s policijo poskušajo preprečiti takšne dogodke.

»Včerajšnja situacija je pokazala, da v kolikor širša družba ne podpre nasilnežev, le ti izgubijo svojo moč. Zato enotno obsodimo vse vrste nasilja, saj bomo le tako lahko kot družba mirno in varno izražali svoja stališča,« so še dejali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice