Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 12.12.2022 12:37
Če se te dni sprehodite mimo gradbišča, kjer nastaja nov Center Rog, na fasadi nastajajočega objekta že lahko opazite steklene plošče.

Po poročanju portala N1 pa je bila poleti prav tako že končana tudi garažna hiša pod objektom, nad katero se bo razprostiral nov, 8000 kvadratnih metrov velik park.

V garažni hiši bo na voljo 82 parkirnih mest: polovica obiskovalcem oziroma uporabnikom centra, polovica pa okoliškim prebivalcem za dolgoročni najem.

Kot smo poročali že poleti, ko se je začela gradnja, je stavba novega centra dolga 120 metrov.

Posebnost pritličnega prostora so armirani betonski oboki, ta del bo namenjen skupnostnemu izdelovalnemu prostoru s sedmimi delavnicami: lesno, kovinarsko, steklo-keramično in tekstilno, tu pa bodo tudi zeleni lab., kuharski lab in fab-lab z reciklirnico.

V pritličnem delu s strani Petkovškovega nabrežja boste našli še restavracijo, bistro z delikateso, šest trgovinskih lokalov in dva prodajna lokala tekstilne ter steklo keramične delavnice in tako imenovani show-cooking prostor kot podaljšek kuharskega laba.

V prvem nadstropju pa bo knjižnica, nova enota Mestne knjižnice Ljubljana, kavarna z izhodom na teraso, večnamenska razstavna in družabna dvorana ter predavalnica.

Javni razpisi za oddajo restavracije, bistroja z delikateso in kavarno so sicer zaključeni. 9. decembra je bil objavljen razpis za polovico od šestih trgovinskih lokalov, najemniki bodo znani predvidoma do konca januarja.

Razpis za individualne oziroma skupinske delovne prostore bo objavljen v začetku marca, vsi drugi prostori pa bodo v souporabi in na voljo vsem organizacijam in posameznikom za krajše - urne, dnevne in tedenske termine, po navedbah N1 pravijo na občini.

Po informacijah N1 bo prenova nekdanje tovarne Rog ljubljansko občino predvidoma stala slabih 20 milijonov evrov.

Kot so na občini pojasnili za njihov portal, gradnja poteka skladno s pogodbenimi določili, določili gradbene zakonodaje ter dodatnim nadzorstvom s strani njihove službe.

»Dela se obračunavajo po fiksnih cenah na enoto mere in izmerah na terenu, zato bo končna finančna vrednost gradbeno-obrtniških in instalacijskih del znana po dokončanju gradnje in izvedenem končnem obračunu za vsa dela. Trenutno je v teku javni razpis za dobavo in montažo opreme, izvajalec bo izbran v januarju 2023,« so povedali.

Vsi pa gradnje novega centra seveda ne podpirajo.

Poleti smo pisali o članih skupine Avtonomna Tovarna Rog, ki so mestnim oblastem ob začetku gradnje očitali, da poskušajo s propagandno kampanjo, v katere vabijo kolektive in predstavnike civilne družbe k ustvarjanju novega Centra Rog, prikazati javnosti kontinuiteto naprednih rogovskih idej, kot da se vmes ne bi nič zgodilo:

»Kot da ne bi bili Rogovci še vedno na cesti. Kot da je brutalna evikcija izpuhtela v zrak in je mesto zločina spet prostor napredka, demokracije in participacije.«

 

 

Še preden bi v prostorih nekdanje Avtonomne tovarne Rog znova zaživele dejavnosti, zahtevajo, da se določi primerna kompenzacija Rogovcem, ki so bili nasilno in ilegalno razlaščeni, in začne odprto razstavo o prihodnosti Roga, v kateri lahko sodelujejo vsi.

Po njihovem mnenju Center Rog ne rešuje bistvenega problema: pereče problematike vse manjše dostopnosti produkcijskih prostorov v mestu, ki jih je prej brez razpisnih pogojev zagotavljala tovarna Rog.

»Poligon je na osmini kvadrature stalni prostor na letni bazi zagotovil 250 različnim ljudem, kar v praksi pomeni desetkrat več od novega Centra Rog,« so dejali junija in omenili, da bodo, dokler jim ne zagotovijo zahtevanega, vztrajali pri edinem sredstvu, ki jim ostaja: javnem bojkotu Centra Rog in vseh dejavnosti, povezanih z njim.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice