Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 11:55
Ministrstvo za kulturo je 13. januarja zaradi primera izbrisa glasbenika Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi obiskala policija.

Prostore ministrstva za kulturo sta obiskala dva policista oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana. 

Zbirala sta informacije o domnevnem kaznivem dejanju, povezanem z izbrisom Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in s prenehanjem pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, je zapisano na vladni spletni strani.

Ni znano, kdo je osumljen kaznivega dejanja

Uradnika, ki ju je sprejel, sta spraševala o podrobnostih, povezanih s tem, kdo na ministrstvu je napisal odločbo, s katero so Čordiću odvzeli status samozaposlenega v kulturi, ali so se z odločbo vsi na ministrstvu, vključno s pravno službo, strinjali in ali je kdo na ministrstvu o odločbi imel pomisleke. 

Povedala sta, da preiskujeta sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, in sicer na podlagi anonimne prijave, postopek pa vodi okrožno državno tožilstvo. 

Kdo je kaznivega dejanja osumljen, nista želela komentirati.

Komentar ministrstva

Z ministrstva za kulturo pojasnjujejo, da Zlatan Čordić ni nikoli izgubil pravice do plačevanja prispevkov za socialno varnost, je zapisano na vladni spletni strani.

Je pa ministrstvo, po njihovih besedah, doživelo cel kup organiziranih zastraševalnih napadov na stavbo in uslužbence: 

»Ulica pred ministrstvom je bila večkrat blokirana, tako da uslužbenci nismo mogli nemoteno domov, stavba ministrstva je bila večkrat popisana z grafiti, pred ministrstvom so znani storilci postavili krvave mize in stole z imeni ministra in uslužbencev ministrstva. 

Gospod Čordić pa je povrhu vsega s smrtjo grozil uslužbenki ministrstva. Preseneča nas, da je vsakega od teh primerov tožilstvo spregledalo.«

Menijo, da gre za nedopusten poseg v neodvisnost uradništva, ki je postopek začelo po uradni dolžnosti in v skladu z vsemi strokovnimi merili, »hkrati pa posmeh pravni državi, saj na drugi strani tožilstvo groženj uslužbencem in ministru nikoli ni jemalo resno«, še piše na vladni spletni strani. 

Starejše novice