Foto: Bobo
Patricija Fašalek
Tor, 26.7.2022 10:35
Na Krasu je zadnje dni divjal največji požar v zgodovini Slovenije. Zaradi čudnih okoliščin, v okviru katerih so se pojavljali novi požari, je sum za vzrok padel tudi na piromana ali več njih. Kaj je do sedaj ugotovila policija?

Policija je za Ljubljanainfo pojasnila, da je z različnimi postopki poskušala ugotoviti vzrok za nastajanje požarov.

»Policija od prvega požara, ki je zagorel 15. julija, vodi preiskavo zaradi ugotovitve vzrokov nastanka požarov, pri čemer do sedaj ni bil potrjen obstoj razlogov za sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje,« je razložil Evgen Govekar, direktor Policijske uprave Nova Gorica.

V preiskavi pomagal tudi službeni pes

Opravili so tri oglede izvornih krajev požarišč, pregledali so tudi najdeno vozilo na požarišču. Za pomoč pri preiskavi jim je služil službeni pes, specializiran za iskanje vnetljivih snovi. 

»Odzivali smo se na različne informacije glede najdenih sumljivih predmetov in opravili oglede krajev najdbe teh predmetov. Na podlagi zbranih obvestil, preverjanja informacij, izvedenih operativnih in kriminalistično tehničnih opravil do sedaj nismo potrdili, da bi bili požari povzročeni naklepno,« je sklenil Govekar. 

O vseh postopkih so sprotno obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. S preiskovalnimi aktivnostmi in preverjanjem okoliščin požarov nadaljujejo.

Na pomoč letala, helikopterji in vodni top

Policija je pri obvladovanju požarov sodelovala tudi z drugimi službami. »Piloti letalske enote policije so z več helikopterji opravili izredno delo,« jih je pohvalil Govekar. 

Od 18. julija dalje so namreč izvedli 699 odmetov vode na požarišča in skupaj odvrgli 551.400 litrov vode. Sodelovala sta dva helikopterja za gašenje požarov in helikopter letalske policijske enote s termovizijo, skupaj je teren pregledoval 23 ur. 

Na pomoč je v vseh dneh skupaj priskočilo 36 policistov letalske policijske enote. Pomagala je posadka policistov specialne enote policije, ki se je s specialnim tovornim vozilom, bolj znanim po imenu vodni top, v aktivnosti vključevala od 20. julija dalje. 

Policisti so v dnevnih in nočnih izmenah z vozilom prevažali vodo za oskrbo gasilskih enot in helikopterjev, v zaključku pa so na nekaterih nezahtevnih mestih ob cestah zalivali teren z vodo, da ne bi prihajalo do dodatnih vžigov. 

Razvozili 500.000 litrov vode

»Skupaj so razvozili 500.000 litrov vode, količina vode je, za lažjo predstavo, primerljiva s 50 cisternami vode. Sodelovalo je v vseh dneh skupaj 18 policistov specialne enote policije,« je povedal Govekar.

Poleg policistov in kriminalistov Policijske uprave Nova Gorica so pomoč pri nadzoru območja in evakuiranih naselij nudili tudi kriminalisti iz Policijske uprave Ljubljana, Koper in Kranj, policisti specializirane enote za nadzor prometa, policisti specializirane enote za nadzor državne meje in policisti uprave avtocestne policije, ki so spremljali izredne prevoze specialnih gozdarskih vozil iz drugih območij Slovenije na območje požarov. 

V nekoliko zmanjšanem obsegu, glede na stabilizacijo razmer, naloge v operativnih štabih in na terenu izvajajo še naprej.

Starejše novice