Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 20.10.2022 12:43
V enem od ljubljanskih naselij je skupina petih najstnikov, ki si je nadela ime »Gang 1107«, fizično napadla trinajstletnika.

Kot 24ur.com povzema pripovedovanje očeta napadenega 13-letnika, naj bi razlog za pretep fanta tičal v njegovi nacionalni identiteti. Pretep je skupina najstnikov, ki so si nadeli ime »Gang 1107«, tudi posnela in posnetek objavila na družbenem omrežju.

Trinajstletni osnovnošolec je bil napaden v petek okoli pol štirih. Napadalci so ga pričakali v bližini šole in mu po napadu zagrozili, da ne sme nikomur nič povedati, sicer bo še huje.

Družina je za incident izvedela šele dan po dogodku iz posnetka napada, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih. Napad so v soboto prijavili policistu, a ta kljub obljubi ni ukrepal takoj.

Družine tako ni pretresel le napad, ampak tudi neodzivnost policije.

Šola poskrbela za strokovno pomoč

Po besedah očeta so vsaj v šoli takoj ukrepali. »Takoj po seznanitvi o dogodku je pomočnica ravnatelja učenca, ki je bil napaden, pospremila v razred, kjer sta se skupaj z razredničarko o dogodku pogovorila s sošolci. Pogovora z morebitnim organizatorjem napada še ni bilo mogoče izvesti, saj so učenec in njegovi starši v tujini,« so za 24ur.com pojasnili na šoli.

Kot je sporočil ravnatelj, so na šoli izvedli tudi dodatne pogovore s sošolci in v skladu s pravili šolskega reda pričeli s postopkom izreka vzgojnega opomina.

Starše devetošolcev je ravnatelj ljubljanske šole v torek tudi obvestil, da nasilni dogodek izven šole obravnavajo za to pristojne službe, prav tako pa tudi šola sama. Dejali so, da bodo za učence poiskali strokovno pomoč v sodelovanju z Društvom za nenasilno komunikacijo.

Vzrok za napad naj bi bili nesporazumi med napadenim in enim od napadalcev, ki sta se včasih sicer dobro razumela, po nekaterih predvidevanjih pa tudi nacionalna identiteta. Napadalec naj bi še isti dan med poukom telovadbe ostalim sošolcem kazal nož in govoril, da bo po pouku napadel sošolca.

Skupina mladoletnikov naj bi bila nasilna že prej. Napadli so še enega učenca iz iste osnovne šole in mu obrili glavo. Fanta so tako prestrašili, da do trenutnega incidenta o dogodku ni upal povedati nikomur.

Lokalna skupnost pa mladoletno zločinsko skupino povezuje še z drugimi kaznivimi dejanji ustrahovanj, napadov in tatvin. Šola sicer zagotavlja, da o morebitnih predhodnih napadih ni bila obveščena.

Starejše novice