Liu Zakrajsek
Pet, 17.2.2023 18:00
Odprla se je bienalna pregledna razstava Društva arhitektov Ljubljana.

V ponedeljek, 13. februarja, se je v Cankarjevem domu slavnostno otvorila bienalna pregledna razstava arhitekturnega ustvarjanja v Sloveniji, ki jo že enajstič zapored organizira Društvo arhitektov Ljubljane. Razstava Arhitektura inventura 2020-2022 v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma ponuja nabor realiziranih arhitekturnih projektov članov društva zadnjih dveh let.

Na ogled je postavljenih kar sto triinštirideset projektov slovenskih arhitekturnih birojev ter arhitekt in arhitektov, pa tudi trinajst projektov študentov Fakultete za arhitekturo. Skupno je predstavljenih sto petdeset arhitektov in arhitektk.

Razstava, ki bo na ogled do 23. marca, vključuje tako prenove in zasnove javnih objektov, kot tudi zasebne interjerje in projekte urbanističnega načrtovanja. V razstavo je vključeno tako grafično kot industrijsko oblikovanje. 

Trajnostni pristopi arhitekture in oblikovanja

Predsednik DAL Gašper Skalar je ob razstavi zapisal, da je pojem trajnosti na področju arhitekture in prostora širši javnosti pogosto predstavljen preozko saj je omejen zgolj na neposredne ekonomske ali okoljske vidike poseganja v prostor.

Trajnosti pristop pa bi morali udejanjati širše in sicer z upoštevanjem treh ključnih usmeritev pri snovanju prostora: vključevanja, prilagodljivosti in obstojnosti.

Na otvoritvi razstave je direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski v uvodnem nagovoru poudarila, da je tudi samo razstavno prizorišče Cankarjevega doma izjemno arhitekturno zaznamovano, saj je zanj zaslužen arhitekt Edvard Ravnikar, čigar leto trenutno obeležujemo.

Dodala je, da je ustvarjanje v največji slovenski kulturni ustanovi ustvarjanje v arhitekturi, ki je tako estetska kot tudi funkcionalna. Slavnostni govorec, državni sekretar Matevž Čelek je v svojem govoru spregovoril predvsem o pomenu prevpraševanja pojma trajnosti, ki je osrednji pojem letošnje razstave.

Že omenjeni predsednik DAL, Gašper Skalar, pa je v otvoritvenem govoru izpostavil, da je letošnja Arhitektura Inventura najobsežnejša do sedaj, saj vključuje največji nabor arhitekturnih projektov v enajstih letih.

Ob razstavi bo v Cankarjevem domu potekala serija predavanj Arhitektura ZA.

Poleg obsežne razstave bodo v Cankarjevem domu v okviru Arhitekture inventure potekala tudi predavanja ter okrogla miza na temo gentrifikacije.

Starejše novice