Ljubljanainfo
Tor, 31.1.2023 20:00
V sklopu evropskega projekta Pesniki sodobnosti - glasovi prihodnosti so v Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih izbrali deset pesnic in pesnikov, ki bodo v srednje šole prinašali poezijo.

Izbrani pesniki in pesnice bodo po pripravah s strokovnimi mentorji Pionirskega doma vstopili v srednješolski sistem in po slovenskih srednjih šolah širili ljubezen do poezije.

Mednarodni evropski projekt Pesniki sodobnosti - glasovi prihodnosti (Poets of Today – Voices of Tomorrow), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa, povezuje institucije iz Madžarske, Finske, Srbije, Poljske in Slovenije, približuje pesništvo in sodobne pesnike šolarjem ter profesorjem in tako vzgaja občinstvo. 

Branje poezije v srednješolskem obdobju namreč drastično upade, posledično pa se populacija, ki kupuje poezijo in obiskuje pesniške literarne dogodke, opazno stara. 

»V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih smo se tega problema prvič zavedali ob organizaciji literarnih delavnic. Profesorji so nam zaupali, da nimajo ustreznih orodij, da bi dijake in dijakinje spodbujali k branju poezije, v učnih načrtih pa ni prostora za sodobne pesnike in pesnice,« je ozadje projekta opisala projektna vodja Bjanka Kršmanc.

V vsaki državi deset pesnikov

V Pionirskem domu so prepričani, da so pesniki zelo pomembni za kritično mišljenje novih generacij in lahko v javno življenje vnesejo ideje in poglede, ki so pogosto izključeni.

Po besedah pesnice, urednice, kritičarke in dramaturginje Anje Zag Golob, idejne vodje projekta, so se odločili, da v razrede različnih srednjih in strokovnih šol ter gimnazij povabijo pesnika ali pesnico, ki predstavi poezijo in s tem pomembno prispeva k promociji pesništva.

»Dijaki in dijakinje bodo imeli možnost, da človeka, ki piše poezijo, spoznajo v živo, z njim govorijo, poslušajo neposredno branje njegove ali njene poezije, jih vprašajo vse kar jih zanima, debatirajo o klasikih, predvsem pa lahko pesnik ali pesnica v razred prinese strast do poezije, do njenega branja in pisanja.«

V vsaki partnerski državi projekta so objavili javni poziv, s katerim bodo zbrali 10 pesnikov, ki se bodo v času trajanja projekta podali v srednje šole.

Del projekta tudi Nika Kovač

Ekipa Pionirskega doma je izbrala deset pesnikov in pesnic, ki se bodo dve leti skupaj s profesorji in profesoricami različnih srednjih šol pripravljali na vstop v šolski sistem. Pri izboru je sodelovala tudi aktivistka Nika Kovač, sicer vsebinska vodja projekta. Poleg nje sta bila v žiriji za izbor še Anja Zag Golob in urednik in kritik dr. Aljoša Harlamov.

»Kriterije za izbor pesnikov, ki sodelujejo v projektu, smo postavili zelo visoko. Pogoj za sprejem v izobraževanje je bila izdaja vsaj dveh zbirk poezije ali izdaja zbirke poezije in literarna nagrada s samega področja. Presenečeni smo bili nad visokim številom prijav,« je povedala Nika Kovač.

Izbrani pesniki so Ana Svetel, Denis Škofič, Dejan Koban, Veronika Dintinjana, Stranka Hrastelj, Tina Kozin, Barbara Korun, Katarina Gomboc Čeh, Pino Pograjc in Lidija Dimkovska.

Pionirski dom v okviru projekta Pesniki sodobnosti - glasovi prihodnosti pripravlja še številne aktivnosti, ki bodo v prihodnjih mesecih krepile vlogo poezije v naši družbi.

V poletje bodo vstopili z organizacijo literarnega sprehoda po mestu, organizacijo delavnic za profesorice in profesorice in pripravami na dogodke na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

»Ljubljana je mesto literature. Veseli nas, da je Pionirski dom pobudnik in nosilec tako pomembnega projekta, s katerim izobražuje šolajočo se mladino in profesorje.

Poezija je velikokrat napačno predana mladim, zato je gostovanje pesnikov še toliko bolj pomembno, saj mladim predstavijo svoje delo in svoj pogled, predvsem pa jih spodbudijo k domišljijskemu razmišljanju in lastni interpretaciji dela, ki sta še kako pomembna pri razvoju in vzgoji otroka,« pravi Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma.

Preberite še

Starejše novice