Foto: Nik Rovan
Ljubitelji kulture lahko ponovno obiščete nekatere javne zavode s področja kulture, ki so svoja vrata odprli na podlagi sprostitvenih ukrepov Vlade RS, ob čemer vas Mestna občina Ljubljana naproša, da upoštevate vsa priporočila, ki veljajo za omejitev.

Ljubljanski grad, odet v soj prazničnih luči

Ljubljanski grad lahko obiščete vsak dan med 10. in 18. uro. V tem času bo obratovala tudi tirna vzpenjača, povzpnete pa se lahko tudi na razgledni stolp in si praznično prestolnico ogledate z najvišje točke v mestu.

Na ogled so tudi osrednja tematska razstava o slovenskem pripovednem izročilu Za devetimi gorami v Kazematah, razstava ilustracij pravljic Tristo zajcev v Peterokotnem stolpu, razstava plakatov z naslovom Laibach: Svoboda vodi ljudstvo v Galeriji »S«, od stalnih postavitev pa Kaznilnica in Grajsko orožje. Vstopiti bo mogoče tudi v grajsko kapelo Sv. Jurija.

Obiščite Muzej in galerije mesta Ljubljane

Mestni muzej od danes, 22. decembra, ponuja kar nekaj razstav. V živo si lahko ogledate novo razstavo slik baročnega slikarja Andreja Herrleina in stalno razstavo Ljubljana. Zgodovina. Mesto.. V soboto in nedeljo je obisk Mestnega muzeja brezplačen.   

Obiščete lahko tudi Plečnikovo hišo in si ogledate razstavo o prijateljstvu med arhitektom Jožetom Plečnikom in pisateljem Fran Saleškim Finžgarjem.   

Odpirajo se tudi vrata MGLC

Od torka, 22. decembra, in najmanj najmanj do torka, 29. decembra, si lahko v Mednarodnem grafičnem likovnem centru ogledate razstave Invader: Grafike na papirju, Leon Zuodar: The Noodle in Menažerija: 37 dni božiča. 

Kultura je še vedno dostopna virtualno  

Za vse, ki se boste odločili, da ostanete doma, pa lahko kulturi še vedno spremljate virtualno. Med kulturno ponudbo javnih zavodov izpostavljamo zgolj nekatere. 

Ker je čas Dedka Mraza, se lahko naši otroci 27. decembra srečajo z njim v sklopu virtualne predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana z naslovom Dedek Mraz, kje si? Ob predhodni prijavi je vstop prost. V decembru in januarju sta brezplačno na ogled še dve virtualni razstavi, in sicer 25. decembra Peter Pan in 1. januarja Sovica Oka.   

Center urbane kulture - Kino Šiška med drugim ponuja spletni koncert slovenske violinistke Anje Bukovec, ki bo 22. decembra. 

Na spletni strani Kinodvora si lahko ogledate pogovor z Viggom Mortensenom in Lanceom Henriksenom. 

Slovensko mladinsko gledališče je v okviru programa Spletno mladinsko pripravilo ogled predstave Republika Slovenija, dva pogovora iz cikla Dežela pridnih in »gostovanje« predstave Nasprotje stvari na makedonskem festivalu MOT. 

Na silvestrovo pa si lahko ogledate spletno premiero romantične drame Jazzavtorja in režiserja Nejca Gazvode, ki bo 31. decembra ob 20. uri, v živo na odru Mestnega gledališča ljubljanskega.

Starejše novice