Urška Djukić na Festivalu slovenskega filma, kjer je film Babičino seksualno življenje že dobil nagrado za posebne dosežke (Foto: Mediaspeed)
Ljubljanainfo
Ned, 11.12.2022 10:01
Slovenski kratki film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, ki je nastal na podlagi knjige Milene Miklavčič, je bil na podelitvi nagrad Evropske filmske akademije razglašen za najboljši kratki film.

Po poročanju MMC film Babičino seksualno življenje povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Urška Djukić, režiserka mlajše generacije (rojena 1986), je navdih za film črpala iz pričevanj žensk, ki jih je avtorica Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Ob prejemu nagrade je izrazila presenečenje in dejala, da je nagrada največji dar, kar ga film lahko dobi. Obenem se je zahvalila številnim ustvarjalcem in sodelavcem, ki so soustvarili nagrajeni film.

»Zaradi tega uspeha bo film Babičino seksualno življenje videlo še več ljudi in to je največje darilo za nas, ustvarjalce filma, in tudi za vse ženske, ki so trpele v preteklosti in ki še danes v podrejenem položaju trpijo v nasilnih odnosih,« je še povedala.

Evropske filmske nagrade oziroma nagrade Evropske filmske akademije sicer od leta 1988 podeljuje Evropska filmska akademija za priznanje odličnosti dosežkov evropske kinematografije.

Nagrade, ki so omejene na evropsko kinematografijo in evropske producente, režiserje ter igralce, podeljujejo v 19 kategorijah, med katerimi je najpomembnejša za najboljši film.

Že sama nominacija za evropsko nagrado je bila v primeru Urške Djukić druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji. Prva je bila Maja Weiss z igranim celovečercem Varuh meje, ki je bil leta 2002 nominiran v kategoriji filmskih prvencev.

Leta 2003 pa je bil kratki igrani film Atorzija srbskega režiserja Stefana Arsenijevića, slovenske produkcijske hiše Studio Arkadena in s podporo takratnega Filmskega sklada prav tako nominiran za evropsko filmsko nagrado v kategoriji kratkih filmov in je nagrado za najboljši kratki film tudi prejel.

Starejše novice