Gaj Črnič in Kaja Podreberšek Foto: Željko Stevanić
Profile picture for user Ziva Brecelj Živa M. Brecelj
Ustvarjeno dne
Pet, 14.5.2021 17:41
Novembra prihaja v naše kinematografe nov slovenski družinski film Kapa, ki ga je režiser Slobodan Maksimović posnel po scenariju Saše Eržen.

Prvi slovenski božični film pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako kot sta pričakovala.

Kapa pravočasno prejela denarna sredstva

Film je nastal v koprodukciji Slovenije, Slovaške, Hrvaške in Luksemburga in slednji je k filmu prispeval več kot pol milijona evrov. Producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio je pojasnila, da je bila Kapa, za razliko od nekaterih drugih slovenskih filmov, uvrščena v paket filmov, katerih financiranje so reševali v interventnu zakonu PKP7, čeprav je bil odobren za financiranje že leta 2019.

»Prvo nakazilo smo prejeli 31. decembra 2020, tik pred začetkom snemanja, kar nas je v zadnjem trenutku rešilo,« pojasni producentka. 

Slobodan Maksimović in Saša Eržen Foto: Željko Stevanić

Snemanje je potekalo varno in brez okužb

Režiser Slobodan Maksimović je za naš medij povedal, da je bila dobra stran epidemije možnost snemanja na praznih ulicah Ljubljane in v tišini, ki se v božičnem času ne bo nikoli več ponovila.

»Največja težava je bila, da nismo vedeli, kaj se lahko zgodi naslednji dan, saj so se navodila tedensko spreminjala. Držali smo se vseh predpisanih ukrepov in upali, da noben od ekipe ne zboli. K sreči se noben od več kot sto članske ekipe in nastopajočih ni okužil z covidom-19,« razloži režiser. 

Snemanje z otroki predstavlja velik izziv

Najpomembnejša je gotovo izbira otroka, ki bo upodobil napisan lik. Glavni vlogi v filmu Kapa sta pripadli zdaj že 11-letnemu Gaju Črniču in 8-letni Kaji Podreberšek. “Bila sta izjemna in o tem se boste konec leta, ko bo film prišel v kinematografe, prepričali tudi sami. Z besedilom in razumevanjem nista imela nobenih težav in do njiju sem se vedel kot do profesionalnih igralcev. Moja glavna naloga je bila iz njunega talenta iztisniti kar največ. Ko sta bila utrujena, smo vedeli, da je za tisti dan snemanja konec. Otroci so otroci in vedeli smo, da bo zaradi tega snemanje trajalo vsaj 50 dni. Skrbelo me je, ali bo v času snemanja komu izpadel kakšen zobek, in ali bo kakšen nenadoma zrastel, saj bi zaradi tega lahko imeli težave s kontinuiteto,” pripoveduje režiser. 

»Ponosen sam tako na njiju kot tudi na druge otroke in odrasle, ki so nastopali v filmu. Rad bi se zahvalil Ljubimki Pavasović iz Avdicije ki nam je priskrbela veliko talentiranih otrok,« zaključi Maksimović.

Slobodan Maksimović Foto: Željko Stevanić

Mladima igralcema Gaju Črnič in Kaji Podreberšek so se pridružili tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi.

Foto: Željko Stevanić

Starejše novice