Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 7.11.2022 09:33
Ta teden bo portal Društva slovenskih pisateljev Vrabec anarhist slavnostno predstavil poetično mašino Pesmomat, ki ti za kovanec natisne in zrecitira pesem, v njegovi bazi pa je trenutno že več kot 200 pesmi slovenskih pesnic in pesnikov.

Predstavitev robotiziranega avtomata bo v sredo, 9. novembra, ob 16. uri na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi ulici 12 v Ljubljani, v primeru slabega vremena pa v prostorih Društva slovenskih pisateljev. 

Projekt je zasnovala pisana ekipa ustvarjalcev in ustvarjalk: Igor Divjak, urednik matičnega portala Društva slovenskih pisateljev Vrabec Anarhist in kritik; Luna J. Šribar, pisateljica in antropologinja; Katja Petrin Dornik, kreativna direktorica ter Mojca Fo, arhitektka in slikarka.

»Srce pesmomata« z več kot 200 pesmimi pa je sprogramiral študent računalništva in informatike Luka Galjot pod mentorstvom pred. dr. Boruta Batagelja in prof. dr. Franca Soline. Pesmomat je oživel v posebni, skrivni delavnici mojstra Josa – Jožeta Zajca.

Zakaj pesmomat?

S svojo poetično intervencijo želi projekt na inovativen način spomniti, kako pomembno je uživati v leposlovju in sprožiti nujno potrebno javno debato glede položaja slovenskih pesnic in pesnikov.

Ti namreč, kot so zapisali pobudniki projekta, bijejo trd boj – ne v kovanju rim, ampak v finančnem preživetju v vse bolj komercialnem svetu.

Denar, zbran s pesmomatom, nameravajo vodje projekta zato nameniti za avtorske honorarje pesnic in pesnikov, ki so svoje pesmi prispevali pesmomatu.

Če bo odziv ljudi dober, bo »pesmomat že v nekaj mesecih zavzel ulice in naredil ta svet bolj poetičen.«

Ob prvem ljubljanskem druženju s pesmomatom bo potekala tudi tiskovna konferenca, na kateri bodo spregovorili predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, v imenu projektne ekipe Igor Divjak in Luna J. Šribar, v imenu Fakultete za računalništvo in informatiko profesor Borut Batagelj in Luka Galjot ter vodja projekta Slovenska pisateljska pot Igor Likar.

Nastopili bodo tudi Andrej Rozman Roza in mladi koprski umetniški kolektiv Pêro Sŕce.

Foto: Vrabec Anarhist

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice