Foto: Facebook profil Birdland
Pia Seidl
Ned, 2.7.2023 08:00
V času poletnih počitnic so leta 2015 ustanovili vokalno skupino Bird-land. Skupino, ki se letos v prenovljeni zasedbi z izbranimi svetovno znanimi jazzovskimi pesmimi udeležuje evropskih tekmovanj in redno nastopa v okoliških in drugih slovenskih mestih.

Poslušalci jazz glasbe boste gotovo navdušeni nad vokalno skupino Bird-land, ki zadnje leto vedno bolj prodira tako na slovenske kot tudi na evropske odre. So mlada vokalna skupina, ustanovljena leta 2015, ki na odrih ljubiteljsko prepeva pesmi velikanov jazza. 

Delovati v tovrstni pevski skupini pa, kljub temu da se z glasbo ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, pomeni odločitev za prijetno druženje in naporne vaje. 

V brezdelju počitnic ustanovili vokalno skupino

V brezdelju poletnih počitnic se je leta 2015 porodila ideja o večglasnem petju nečesa novega, manj klasičnega, kar pa naj ne bi bila pop ali zastarela swing glasba.

Na plaži v Bohinju so se julija leta 2015 dogovorili, da bi ustanovili jazz zbor, v katerem naj bi na začetku prostovoljno sodelovali umetniški vodja skupine Bojan Zelič, njegov sin in družinski prijateljici. 

Bojan Zelič je umetniški vodja vokalne skupine, ki se že celo življenje ukvarja z glasbo. Za Ljubljanainfo nam je zaupal nekaj več o začetkih petja, o pomenu imena vokalne skupine in o jazz glasbi na splošno.

»V naši družini smo sami glasbeniki. Naredil sem šest letnikov glasbene šole in se potem ukvarjal z jazzom.«

Pridružil se je Akademski folklorni skupini France Marolt, v kateri je igral bas. Kasneje pa je kar 17 let pel v oktetu Deseti brat

Kot je dejal vodja vokalne skupine, je bilo na začetku mišljeno, da bi skupina bila kot Perpetuum Jazzile, samo brez beat boxa, vendar ni bilo mogoče nabrati toliko pevcev.

Z začetkom jeseni 2015 se je na podlagi te ideje začela ustanavljati mešana pevska skupina, v katero so se vključili pevci z različnimi glasbenimi okusi, občudovalci klasike, jazza, metala, funka, bluesa, sodobne elektronske glasbe, urbanih etno melodij.

Prvotna zasedba se je dokončno izoblikovala v maju 2016 in že v istem mesecu izvedla prve nastope. Do danes se je zasedba večkrat spremenila, pa vendar sedaj že nekaj časa ostaja nespremenjena. V vokalni skupini poje 11 pevcev. Eden pa se pridružuje skupini na novo.

Vokalno skupino so poimenovali Bird-land. Od kod ideja za ime skupine?

Od kod ime Bird-land?

Prva pesem, ki so jo odpeli, je bila skladba avtorja Weather Reporta, Joa Zawinula (skupine Weather Report) iz leta 1977, ki nosi naslov Birdland.

Skupina si je dala ime po tej pesmi oziroma istoimenskemu jazz klubu v New Yorku. Besedilo k tej skladbi je leta 1979 dodala Vokalna skupina Manhattan Transfer.

Na newyorških ulicah v gledališki četrti še vedno stoji klasičen jazzovski klub Birdland. Ta se je v Manhattnu odprl leta 1949.

Navdih za klub Birdland je bil Charlie Parker, dinamična ustvarjalna osebnost in genij alt saksofona, ki so ga njegovi oboževalci in kolegi glasbeniki poznali pod vzdevkom »Bird«. Slednji je skrajšan od njegovega formalnega vzdevka Yardbirda.

V klubu so nastopile številne jazzovske legende: Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Miles Davis, Thelonius Monk, John Coltrane, Art Tatum, Sarah Vaughan, Art Blakey, Horace Silver, Clifford Brown, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Lester Young, George Shearing, Billie Holiday, Milt Jackson, Oscar Peterson in Sonny Rollins.

Tam je igral tudi Joe Zawinul, ki je v dotičnem klubu bil stalen pianist in ravno on je spremljal mnogo katerega znanega jazzovskega glasbenika.

Klub je privabil veliko slavnih. Med stalnimi obiskovalci nočnih prireditev so bila imena, kot so Gary Cooper, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Joe Louis, Marlene DietrichAva Gardner, Sammy Davis mlajši in Sugar Ray Robinson.

Z imenom Bird-land pevci verjamejo, da lahko s petjem izrazijo sebe in razveseljujejo publiko.

To pevce spodbuja za nadaljnje delo, nove nastope in stalno obnavljanje repertoarja z novitetami.

Delo umetniške vodje

Umetniški vodja za vokalno skupino piše aranžmaje.

»Ko imam navdih, pišem. Za naslednje leto imam pripravljenih že deset novih jazzovskimi pesmi. Izbrane pesmi morajo biti takšne, da odgovarjajo pevcem, ki so trenutno v skupini. Težko je pisati solo pesmi, saj ne veš, kdaj bo pevec nehal peti, zato pišem zborovsko.«

Omeni svetovno znano pesem angleškega skladatelja Boba Chilcotta Little jazz mass. 

V originalu je napisana s klavirjem, basom, bobnom in z zborom s štiriglasnim petjem.

»Nemogoče je dobiti glasbenike, ki bi za to pesem bili večkrat na voljo. Odločil sem se, da bom priredil aranžma na način, da bomo lahko peli brez instrumentov. Klavir in bas sem inkomponiral v petje ter jo napisal šestglasno.

Od založbe Oxford Press smo dobili dovoljenje za izvajanje te priredbe in za to moramo plačevati letno 59 GBP avtorskih pravic. Zaradi epidemije je dogovarjanje trajalo tri leta. Na podlagi pogodbe, ki smo jo podpisali, lahko sedaj to priredbo poje samo VS Bird-land.«

Pesmi od velikanov jazza so kompleksne, saj iz njih lahko nekaj ustvariš in bolj pritegneš pozornost.

»Če na oder stopiš s pesmimi velikih jazzovskih izvajalcev, je, kot da bi na oder odšel z malo nočno glasbo. Pomembno pa je, da jih dobro odpoješ.«

Kakšne so ambicije z vokalno skupino? 

Skupina Bird-land je že sodelovala z v Evropi zelo uveljavljeno jazz pevko Emilio Martensson, s katero je konec novembra 2017 izvedela dva skupna koncerta. V maju 2018 pa je bil gost skupine zelo znan pevski kvartet iz Argentine – Opus Cuatro. V istem letu je nastopila kot poseben gost na festivalu Voice-Mania na Dunaju.

Letos maja se je skupina podala na Finsko, kjer so pri občinstvu dobili zelo dober odziv in jih je tudi povabila, da se še kdaj podajo na sever.

V juliju, pa jih čaka zahtevno tekmovanje jazz vokalnih skupin v Grazu imenovano Vokal Total.

Želijo si sodelovati na festivalih in predvsem nastopati izven Slovenije, saj imajo tukaj premalo možnosti za izvedbo vseh nastopov.

Sprejemajo nove člane

Vokalna skupina je po mnenju umetniške vodje v zelo dobri formi, pa vendar z veseljem sprejmejo nove člane.

Predstavili so se tudi na svetovnem prazniku glasbe v Ljubljani in na prireditvi KoLENTovanje, ki je bila v okviru Festivala Lent Maribor.

V načrtih za leto 2023 je ponovitev Voice-Manie na Dunaju za leto 2023 in tekmovanje na Danskem v mestu Aarhus v letu 2024  ter počitnice v Ohridu.

Starejše novice