Ljubljanainfo
Ned, 27.11.2022 11:30
Artičoka je rastlina, ki na naraven način pomaga pri prenekateri tegobi današnjega časa.

Artičoka je pogosto prezrta zelenjava, ki bi jo morali uživati pogosteje, saj ima številne pozitivne učinke.

Pomaga razstrupljati jetra, zmanjšuje količino sladkorja in holesterola v krvi.

Nekoč služila kot afrodiziak

Artičoke zrastejo do 1,5 metra visoko. Imajo debelo in pokončno steblo ter nazobčane liste z dlakami na spodnji strani, ki so bele barve. Izvirajo iz sredozemskih dežel, jedli pa so jih že stari Rimljani in Grki, kjer so veljale za afrodiziak.

V 20. stoletju pa so odkrili tudi njene zdravilne lastnosti. Uporabimo lahko liste in cvetove. Artičoke so grenke, razen kadar so cvetne glavice še zaprte.

Vsebuje cinarin, ki blokira receptorje za sladko, nato pa jih sprosti, zato imamo občutek, da so vsa živila, ki jih pojemo skupaj z artičoko sladka.

Imajo številne pozitivne učinke in lajšajo marsikatero tegobo

Artičoke vsebujejo malo maščob, hkrati pa so bogate z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti. Imajo veliko vitaminov B6, C in K pa tudi magnezij, kalij, fosfor in železo.

Znižujejo raven holesterola in krvnega tlaka.

Redno uživanje artičok lahko zaščiti jetra pred poškodbami in spodbuja rast novega tkiva. Poveča tudi proizvodnjo žolča, ki pomaga odstraniti toksine iz jeter.

Artičoke vsebujejo inulin, ki je probiotik in pomaga pri zaprtju in driski, napihnjenosti, slabosti ter zgagi, zmanjšujejo pa tudi tveganje za nekatere vrste raka na črevesju.

Ker spodbuja metabolizem, pomaga izločati vodo iz telesa in posledično pri hujšanju. Lajša simptome razdražljivega črevesja in znižuje sladkor v krvi. Ščiti srce, oči, možgane in povečuje gostoto kosti.

Odsvetovana za doječe mame

Preprečuje tudi pojav čira na želodcu in slab zadah. Njihovo uživanje pa odsvetujejo doječim materam, saj zmanjšujejo izločanje mleka in pri zdravljenju žolčnih kamnov. Iz listov artičoke lahko naredimo čaje, likerje in tinkture.

Za večji učinek je bolje uporabiti ekstrakt artičoke.

Starejše novice