Foto: Bobo
STA
Sre, 4.5.2022 13:38
Bodo občine blizu Ljubljane, kot so Vrhnika, Ivančna Gorica in Logatec ostale brez teh avtobusnih povezav s prestolnico?

Ministrstvo za infrastrukturo je na razpisu za podelitev koncesij za javni linijski prevoz potnikov zavrnilo skupno ponudbo Ljubljanskega potniškega prometa in Arrive, ki sta edina kandidirala za osrednjeslovensko regijo, poroča Dnevnik. V LPP so zoper odločitev že vložili revizijski zahtevek.

Če bo ostalo pri odločitvi ministrstva za infrastrukturo, v Ljubljanskem potniškem prometu ne bodo več opravljali prevozov potnikov med Ljubljano in bližnjimi občinami. Gre za medkrajevne linije med Ljubljano in Ivančno Gorico, Vrhniko, Polhovim Gradcem in več drugimi občinami, za katere so te linije praktično edina oblika javnega potniškega prometa.

Odločitev ministrstva pa ne posega v podaljšane linije Ljubljanskega potniškega prometa v sosednje občine Brezovica, Škofljica, Grosuplje, Dragomelj in Medvode, ki ne delujejo na podlagi državne koncesije.

Ministrstvo je razpis za podelitev koncesij za javni linijski prevoz potnikov objavilo lani poleti, za osrednjeslovensko regijo sta edino ponudbo oddala Ljubljanski potniški promet in Arriva.

Na infrastrukturnem ministrstvu so jo zavrnili, saj naj bi bila po poročanju Dnevnika v nasprotju z evropsko uredbo iz leta 2007, ki ureja javne storitve železniškega in cestnega potniškega prometa in od decembra 2009 velja tudi v Sloveniji.

Nepoznavanje odnosa z občino?

Uredba družbam, ki so jih (so)ustanovile lokalne skupnosti in jim je bila neposredno podeljena izključna pravica izvajanja prevoza potnikov na območju lokalne skupnosti, prepoveduje sodelovanje na razpisih za opravljanje storitev javnega potniškega prevoza za območja zunaj lokalne skupnosti. Po interpretaciji ministrstva to velja za Ljubljanski potniški promet.

Na Ljubljanskem potniškem prometu so po poročanju Dnevnika nad odločitvijo šokirani, ne samo zaradi dejstva, da prevoze v osrednjeslovenski regiji opravljajo že leta, temveč ker menijo, da gre pri odločitvi ministrstva za nepoznavanje odnosa z občino.

Če bi interpretaciji ministrstva sledila tudi državna revizijska komisija, se bodo v Ljubljanskem potniškem prometu obrnili še na upravno sodišče.

Na ministrstvu zagotavljajo, da do izpada prevozov ne more priti, saj obstoječa pogodba z Arrivo in Ljubljanskim potniškim prometom, če ne bo prej sklenjena nova, velja do konca novembra prihodnje leto.

Če bo državna revizijska komisija ugodila zahtevku Ljubljanskega potniškega prometa, bodo morali njihovo ponudbo ponovno pregledati in jo, ker je bila edina, verjetno tudi sprejeti. Če pa bi komisija zahtevek zavrnila, bo za ta sklop objavljen nov razpis, še navaja časnik.

Starejše novice