Ljubljanainfo
Ned, 25.4.2021 12:53
Kmetijski minister Jože Podgoršek je bil v petek na delovnem obisku v Halozah. Seznanil se je z razmerami v kmetijstvu in dobil večji vpogled v to, kakšno škodo sta pustili epidemija koronavirusa in zadnja pozeba.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek se je na delovnem obisku v Halozah najprej srečal z župani okoliških občin. Iskali so rešitve za razvoj kmetijstva na tem območju. Slednje vidi predvsem v regijskem pristopu in ne v individualnih intervencijah za posamezno kmetijsko gospodarstvo.

Z obiskom pa je dobil tudi boljši pogled na trenutno situacijo.

»Dobili smo ogromno informacij, ki bodo služile tudi za lažje delo in iskanje pravih ukrepov za pomoč na tem področju. Služile pa bodo tudi pri novem programskem obdobju, preko skupne kmetijske politike,« pravi kmetijski minister.

Ponekod izpad tudi stoodstoten

Ena izmed občin, kjer so utrpeli kar nekaj škode, je tudi občina Žetale.

»Škoda je zelo različna, odvisno je tudi od samega terena, saj smo vendarle občina z velikimi višinskimi razlikami. V višjih legah je škoda precej manjša, v nižjih legah pa je odvisna tudi od sorte sadnega drevja. Dejstvo je, da so nekatere sorte poškodovane stoodstotno, večina pa tam okoli sedemdeset odstotkov,« pravi Anton Butolen, župan občine Žetale.

Pripravljajo interventni zakon

Minister je na vprašanje, kakšna bo pomoč, dejal, da bodo pripravili interventni zakon, s pomočjo katerega bodo poiskali določene rešitve, morda celo podobne tistim iz let 2016 in 2017.

»Zaradi pozebe bomo poiskali možnost za finančno pomoč kmetijskim gospodarstvom. Iskali bomo načine, kako lahko tem kmetijskim gospodarstvom, zlasti vinogradniškim in pa kmetijam z dopolnilno dejavnostjo, omogočamo dokupe surovin,« pravi Podgoršek.

Obstaja pa tudi možnost odpisa določenih obveznosti, kot so delni ali celotni odpisi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. A to še ni vse.

»Iščemo priložnosti, kako lahko lahko pridemo do odpisa oziroma gremo v smeri odpisa zakupnin za zemljišča v lasti države. Govorimo o kmetijah, ki imajo zemljišča, ki so utrpela škodo,« je dejal minister.

Cene hrane gor, kmetje pa nimajo nič od tega

Minuli mesec so cene hrane zrasle že deseti mesec zapored, kar pa se slovenskim kmetom ni poznalo prav veliko.

Odkupna cena se niža, veletrgovci pa se poslužujejo proizvodov iz tujine.

»Ja, to je nesporno dejstvo in tudi v času koronakrize ugotavljamo, da nam ostaja tako živina, kot ostali pridelki in izdelki slovenskih kmetij,« pravi minister.

Rešitev med drugim vidi v promociji in v bolj zavezujočem nakupu hrane javnih prehranskih obratov.

»Kmetijski inšpekciji smo dali pristojnosti, da bo lahko preverjala izpolnjevanje uredbe o zelenem javnem naročanju, ki govori o tem, da morajo javni prehranski obrati kupiti vsaj petnajst odstotkov hrane ekološkega izvora in dvajset odstotkov ostalih shem kakovosti, med katerimi je tudi izbrana kakovost,« še dodaja.

Rešitve bodo morali najti čimprej, če ne se slovenskemu kmetijstvu ne piše dobro.

Starejše novice